Навички FME на РАЕС будуть відпрацьовуватися на власному тренажері

27.11.2021
Спеціалісти відділу підготовки ремонтного персоналу навчально-тренувального центру (НТЦ) Рівненської АЕС створили макет-тренажер для відпрацювання навичок забезпечення чистоти та попередження потрапляння сторонніх предметів в устаткування та трубопроводи FME (Foreign Material Exclusion). Як повідомляє пресцентр РАЕС, 18 листопада 2021 року на базі майстерень ПТУ РАЕС відбулося комісійне приймання тренажеру, під час якого було відпрацьовано один із сценаріїв тренажерного заняття на тему «Ремонт сальникового вузла арматури з дотриманням процедур FME». За результатами тестування макет-тренажера встановлено повну його відповідність вимогам; комісія вважає, що  навчання з використанням тренажеру дозволить підвищити культуру безпеки під час здійснення ремонтних робіт.
Тренажер доповнить практичними заняттями щорічну програму виробничо-технічного навчання та програму додаткового цільового навчання, де створені окремі модулі з метою постійного вивчення і підтримання актуальними процедур FME. На тренажері будуть відпрацьовуватися практичні навички виконання робіт на розущільненому устаткуванні.
Інструктор відділу підготовки ремонтного персоналу НТЦ РАЕС Олександр Міщук повідомив, що основною метою тренажерних занять зокрема є відпрацювання навичок підготовки робочого місця і визначення зони FME, допуск до робіт в зоні FME, контроль за спецодягом і засобами захисту, контроль внесення і винесення інструменту, кріплення інструменту, встановлення заглушок, приймання обладнання на чистоту. Обов’язково ведеться ремонтна документація та проводиться післятренажерний розбір можливих помилок і рекомендації.

«В основу тренажерних занять з дотриманням процедур покладено 5 сценаріїв та набір відповідного інструменту, пристосувань і кріплень для виконання робіт в зоні FME. Кожен сценарій передбачає виконання певної технологічної операції ремонту тепломеханічного обладнання: в майстернях ПТУ змодельовані два робочих місця – постійного перебування персоналу та тимчасові робочі місця, де ремонтні роботи виконуються за наряд-допуском. Для реалізації навчання на макет-тренажері персонал забезпечено необхідним обладнанням, комплектом інструмента і пристосувань. Також під час сценарію відпрацьовуються навички оперативної роботи щодо допуску персоналу до таких робіт. Макет-тренажер буде використовуватися як технічний засіб навчання в межах первинної професійної підготовки учнів ПТУ, теоретичного та практичного навчання робітників із числа ремонтного персоналу під час підготовки на посаду, підтримання та підвищення кваліфікації», – зазначив провідний інструктор – начальник відділу підготовки ремонтного персоналу НТЦ РАЕС Сергій Волошин. 

АЕС