Незважаючи на протест Франції, Угорщини і Болгарії, Польща наполягатиме на санкціях проти російського атомпрома

09.03.2023
Франція, Угорщина та Болгарія блокують санкції ЄС проти атомної енергетики росії в цілому та «Росатома» зокрема. Про це пише польське видання PAP із посиланням на власні джерела.
«Найбільшим прихильником співпраці у сфері атомної енергетики з «Росатомом» є Франція. Найгучнішими – угорці, які посилаються на національну безпеку, щойно йдеться про можливі санкції проти «Росатома». Болгарія також висловлює занепокоєння щодо безпеки постачання (свіжого ядерного палива та запчастин – InfoAtom)», – зазначив співрозмовник видання в Єврокомісії.
До Брюсселя також надходить інформація, що «Росатом» через те, що його не включили до десятого пакета санкцій ЄС, відчув себе захищеним і почав розширювати свою діяльність на інші сектори, зазначає видання.
«Українська сторона просить ЄС зайнятися питаннями ядерного палива, вказуючи на те, що «Росатом» усвідомив, що має захисну парасольку в ЄС, і все, що його стосується, виключено з-під санкційної загрози», – сказав польському виданню високопоставлений співрозмовник в ЄС.
Постійний представник Польщі в ЄС Анджей Садось сказав в інтерв'ю газеті, що Польша наполягатиме на застосуванні санкцій ЄС проти російської атомної галузі.
«Це один з польських постулатів. Ми працюємо над цим у тісній співпраці з українською стороною. Ми також звертаємо увагу на те, що «Росатом» починає використовувати свій своєрідний імунітет, розширюючи діяльність на інші сфери», – сказав він.
Нагадаємо, 9 лютого в Брюсселі президент України Володимир Зеленський закликав країни ЄС запровадити санкції проти російської атомної галузі. «росія створила в Європі загрозу радіаційної катастрофи, а російська атомна галузь досі вільна від глобальних санкцій. Є кроки, які ще мають бути зроблені», – сказав він. Зеленський нагадав, що завдяки вже запровадженим санкціям російські енергоносії більше ніколи не будуть зброєю проти Європи.
Натомість премʼєр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявляв, що його країна ветуватиме санкції ЄС проти росії, які стосуватимуться атомної енергетики. Про вето також заявляла Болгарія. А нещодавно проти санкцій виступила і Франція, її представник міністерства економіки заявив журналістам, що «багато атомних електростанцій використовують російське ядерне паливо».
Відтак Єврокомісія відмовилася від планів запровадити санкції щодо російської ядерної галузі або її представників у 10-му пакеті санкцій.

Нагадаємо, минулого тижня ДНТЦ ЯРБ повідомив, що бере участь у європейському проєкті APIS, що реалізується за фінансової підтримки Єврокомісії та спрямований на впровадження безпечного постачання палива Westinghouse для реакторів типу ВВЕР-1000 та ВВЕР-440. 

Компанії