МАГАТЕ просить дозволити ротацію місії на ЗАЕС, не називаючи винних у її затримці

21.02.2023
Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Ґроссі закликав до конструктивних зусиль, спрямованих на сприяння ротації експертів Міжнародного агентства з атомної енергії з місії на Запорізькій атомній електростанції.
Запланована ротація трьох експертів ISAMZ, присутніх на ЗАЕС з початку січня, затримується вже більше двох тижнів. Команда, яка їх замінить, вже перебуває в Україні. Про це повідомило вчора МАГАТЕ у своєму черговому зведенні.
Незважаючи на заяву МЗС України з цього приводу, яку було зроблено у неділю, 19 лютого, Агентство не вказало, що ротацію співробітників Міжнародного агентства з атомної енергії блокують російські окупанти ЗАЕС.
"Ситуація з ядерною та фізичною ядерною безпекою в Україні – особливо на Запорізькій атомній електростанції – продовжує залишатися небезпечною та непередбачуваною. ISAMZ відіграє ключову роль у захисті цього великого ядерного об'єкту з шістьма реакторами під час війни. Їх присутність сприяє підтримці ядерної та фізичної безпеки, що відповідає інтересам усіх сторін. Агентство робить все можливе, щоб якнайшвидше провести там безпечну ротацію нашого персоналу. Їх безпека та захищеність є моїм головним пріоритетом", - сказав з цього приводу генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Ґроссі.
Генеральний директор зазначив, що йому відомо про нещодавні заяви та позиції обох сторін. "Хоча вони відображають їхні протилежні погляди на ситуацію, важливо підходити до цього в практичному дусі, пам'ятаючи про важливість місії для людей в Україні та за її межами", - додав він.
МАГАТЕ нагадує, що на ЗАЕС місія Агентства працює з 1 вересня минулого року, і нинішня команда є вже п'ятою. Під час ротації команди МАГАТЕ перетинають лінію зіткнення між контрольованою Україною та росією територією.
"Наші співробітники на Запорізькій атомній електростанції, як і співробітники ЗАЕС, завоювали повагу та захоплення широкої міжнародної спільноти. Ми всі можемо бути дуже вдячні їм за роботу, яку вони виконують у надзвичайно складних і напружених умовах. Ми всі повинні допомогти їм продовжувати виконувати цю важливу місію з ядерної та фізичної ядерної безпеки", - додав Ґроссі.
МАГАТЕ також зазначило, що в неділю поблизу ЗАЕС лунали звуки артилерійських пострілів, а в суботу ракети пролетіли поблизу Південноукраїнської атомної електростанції.
Додається, що ракетні обстріли по всій Україні у суботу призвели до зниження потужності на всіх трьох діючих АЕС. До неділі рівень виробництва електроенергії на АЕС було відновлено.
Агентство також інформує, що минулими вихідними завершилася планова ротація експертів Місії МАГАТЕ з підтримки та допомоги в Чорнобилі (ISAMICH), а найближчими тижнями запланована ротація команд на Південноукраїнській, Хмельницькій та Рівненській АЕС.

Крім того, МАГАТЕ повідомило про поставки обладнання для допомоги Україні у забезпеченні ядерної та фізичної безпеки. "Щойно відбулася десята така поставка обладнання. В рамках цієї поставки Рівненська АЕС та НАЕК "Енергоатом" отримали ручні спектрометри, закуплені Агентством за рахунок позабюджетного внеску, наданого Великою Британією", - йдеться у повідомленні. 

АЕС