росія блокує ротацію МАГАТЕ на ЗАЕС – МЗС України

20.02.2023

 російські військові блокують ротацію співробітників Міжнародного агентства з атомної енергії, які перебувають на Запорізькій атомній електростанції в Енергодарі, що є грубим порушенням норм міжнародного права. Про це йдеться у заяві Міністерства закордонних справ України.

"Міністерство закордонних справ України рішуче засуджує блокування російською федерацією ротації експертів Міжнародного агентства з атомної енергії на тимчасово окуповану Запорізьку атомну електростанцію", - йдеться у заяві.
У МЗС зазначили, що рф підриває норми ядерної та радіаційної безпеки. Київ вкотре закликав Москву вивести військову техніку та персонал із ЗАЕС.
Міністерство повідомило, що військові рф, незважаючи на наявність представників МАГАТЕ, продовжують активну мілітаризацію Запорізької АЕС та прилеглої території, розміщуючи там військову техніку та військовослужбовців.
"Якщо росію не зупинити, її злочинні дії на українському ядерному об'єкті можуть призвести до катастрофи, масштаби якої були досі невідомі для Європи", - наголосили у МЗС.
У зовнішньополітичному відомстві закликали міжнародне співтовариство та генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Маріано Ґроссі протистояти агресії рф та застосувати активні дії, щоб росіяни залишили ЗАЕС.

АЕС