Держатомрегулювання заборонило експлуатацію на енергетичних рівнях потужності ще чотирьох енергоблоків ЗАЕС

13.02.2023
Державна інспекція ядерного регулювання розпорядженням від 10 лютого заборонила експлуатацію енергоблоків №№3-6 Запорізької АЕС на енергетичних рівнях потужності внаслідок неможливості усунення виявлених порушень вимог ядерної та радіаційної безпеки. Зміни до ліцензій на експлуатацію енергоблоків №1 та №2 Запорізької АЕС були внесені наказом Держатомрегулювання від 18 серпня 2022 року.
Про це повідомляє пресслужба Державної інспекції ядерного регулювання України.
"Промисловий майданчик Запорізької АЕС зазнає періодичних обстрілів, повітряні лінії зв’язку з енергетичною системою України зазнали пошкоджень", – повідомляє Держатомрегулювання.
Регулятор також зазначає, що виробничі приміщення ЗАЕС, зокрема інформаційно-кризовий центр, не можуть використовуватися за призначенням через розташування у них російських військових, внаслідок окупації експлуатуюча організація ДП "НАЕК "Енергоатом" немає належних можливостей для постачання товарно-матеріальних цінностей на Запорізьку АЕС.
"На промисловому майданчику відбувається незаконне будівництво російськими окупантами невідомих споруд (на території Сухого сховища відпрацьованого ядерного палива та поблизу резервної дизельної електростанції енергоблока №6), що є порушенням проєктної документації ЗАЕС", – повідомляють в інспекції.
Також Інспекцією встановлено порушення вимог законодавства, норм, правил і стандартів з ядерної та радіаційної безпеки, документів дозвільного характеру, зокрема ліцензій на експлуатацію ядерних установок. "Внаслідок окупації російськими військовими промислового майданчику не забезпечується функціонування системи фізичного захисту ядерної установки. Через окупацію і тиск (психологічний і фізичний), який здійснюють російські загарбники, не забезпечено укомплектування персоналом, який має право на безпосереднє управління реакторною установкою. Посадові особи, що здійснюють організаційно-розпорядчі функції із забезпечення ядерної та радіаційної безпеки, які мають відповідні ліцензії, передбачені українським законодавством, не допускаються загарбниками на майданчик ЗАЕС", - повідомляє ДІЯРУ.
Відтак розпорядженням Держатомрегулювання обмежується експлуатація:
  • енергоблоку №3 у стані «зупин для ремонту»;
  • енергоблоку №4 у стані «холодний зупин»;
  • енергоблоків №№5-6 у стані «гарячий зупин», з подальшим переведенням у «холодний зупин».
Додається, що обмеження діятимуть до усунення виявлених порушень. При цьому Експлуатація вказаних ядерних установок на енергетичних рівнях потужності може бути дозволена тільки після детальної інспекції Держатомрегулювання промислового майданчику Запорізької АЕС, перевірки усіх конструкцій, систем та елементів атомної електростанції. Тобто після деокупації, демілітаризації Запорізької АЕС та повернення її під повний контроль Уряду України.
Нагадаємо, що у серпні на Колегії ДІЯРУ, коли обговорювалася пропозиція внесення умови у ліцензію з експлуатації про холодний зупин для першого та другого енергоблока ЗАЕС, розглядалася пропозиція і внести аналогічну умову для всіх енергоблоків, але Регулятор відмовився.
Загалом, експерти вважають, що таке рішення мало бути ухвалено ще на початку окупації ЗАЕС.

АЕС