Гонка SMRів: BWRX-300 виривається вперед

01.02.2023
Фото: nuclear.gepower.com
Ontario Power Generation (OPG), GE Hitachi (GEH), SNC-Lavalin і Aecon створили кооперацію для реалізації проєкта з розробки, проєктування та будівництва ММР BWRX-300 на майданчику АЕС у Дарлінгтоні (Канада). У рамках шестирічної кооперації кожна компанія виконуватиме покладені на неї окремі функції. За попередніми розрахунками, завершення будівництва заплановано на кінець 2028 року, а введення в експлуатацію ММР BWRX-300 у 2029 році.
Про це пише Державний науково-технічний центр з ядерної та радіаційної безпеки, зазначаючи, що повідомлення про такі об’єднання та плани дають розуміння того, що стрімкий розвиток технологій ММР та впровадження їх у енергетичні мережі – це наше близьке майбутнє.
"Спорудження АЕС на основі технології ММР у Канаді вирішує низку питань із прокладанням ліній електропередач, зокрема, через значну територію країни та великі відстані між містами. Майданчик у Дарлінгтоні обраний не випадково, адже він наразі єдиний у країні, що має ліцензію на будівництво нових атомних станцій, проведену екологічну оцінку та ліцензію на підготовку об’єкта", - констатує ДНТЦ ЯРБ. 
BWRX-300 – ММР з водяним охолодженням та природною циркуляцією потужністю 300 МВт з пасивними системами безпеки, в якому використовується конструкція та ліцензована основа киплячого реактора ESBWR. Отримання сертифікатів та ліцензій йшло за затвердженою процедурою без будь-яких спрощень.
"Таким чином, у американської компанії NuScale Power з’явився реальний конкурент, який має непогані шанси стати першим на ринку, оскільки за планами АЕС VOYGR-6 буде введено в експлуатацію у грудні 2029 року, а то й на рік пізніше", - наголошує ДНТЦ ЯРБ.
 Він нагадує, що як і АЕС VOYGR NuScale Power, так і реактори BWRX-300 активно розглядаються низкою європейських країн, серед яких  Польща, Естонія, Велика Британія. І резюмує: "Тож досить цікаво буде поспостерігати за успіхами компаній у цих перегонах інновацій".
"Україна наразі перебуває на шляху визначення, однак, очевидно, що повністю не відкидає можливості впровадження технології ММР у власну енергетичну систему. Про це свідчить низка домовленостей, меморандумів із компаніями-розробниками, численні заяви приватних компаній та інвесторів", - завершує публікацію ДНТЦ ЯРБ.

Читайте по темі: Малі модульні реактори як альтернатива ТЕС: чисто, маневрово, ефективно 

Нове будівництво