Чехія вийшла зі складу учасників російського Об'єднаного інституту ядерних досліджень

02.01.2023
31 грудня завершилася чеська співпраця з російським Об'єднаним інститутом ядерних досліджень у підмосковній Дубні. Головною обставиною ухвалення такого рішення стала військова агресія російської федерації проти України, - повідомляє Radio.Cz.
Процес відмови від співпраці з росіянами було запущено ще у квітні 2022 року, а останню крапку в середині літа поставив, підписавши відповідний документ, президент Чехії Мілош Земан.
"Збереження членства могло бути витлумачено росією як продовження наукового співробітництва в стратегічній галузі та побічно, як ігнорування того факту, що рф вчиняє безпрецедентні порушення міжнародного правопорядку і прав людини", - ідеться в постанові.
Ще раніше Міністерство освіти Чехії ухвалило рішення про припинення участі своїх співробітників у дослідницькій діяльності організації. На думку відомства, користь від співпраці Чехії з Об'єднаним інститутом ядерних досліджень у Дубні останніми роками була незаперечною, однак, припинення членства в організації не стане суттєвим обмеженням для чеських досліджень.
Нагадаємо, Україна вийшла зі складу членів Об'єднаного інституту ядерних досліджень рішенням Кабінету міністрів на початку вересня минулого року. Водночас НАНУ звернулася до КМУ про вихід України з ОІЯД ще на початку квітня. З огляду на те, що керівництво ОІЯД не висловило ні засудження війни, ні закликів зупинити насильство, припинити бомбардування мирних міст та руйнування цивільної, зокрема наукової, інфраструктури, ані слів підтримки на адресу постійної країни-учасниці ОІЯД – України, Президія НАНУ вирішила призупинити співпрацю з ОЯІД та звернутися до Кабінету Міністрів України з пропозицією щодо виходу України зі складу країн-учасниць Об’єднаного інституту ядерних досліджень.
25 березня Рада Європейської організації з ядерних досліджень (CERN), членом якої є ОІЯД, прийняла розширене рішення щодо призупинення співробітництва із вченими та науковими інститутами росії та білорусі, а також щодо статусу цих країн та їхніх наукових інституцій. А 8 березня 2022 року Рада CERN ухвалила рішення, що не братиме участі в нових програмах співпраці з росією та її установами.

Читайте по темі: Україна нарешті вийшла зі складу членів Об'єднаного інституту ядерних досліджень. НАНУ пропонувала це Кабміну ще у квітні 

Компанії