ДІЯРУ погодила звіт з гарячих випробувань на устаткуванні з переробки твердих радіоактивних відходів

26.12.2022
Фото: ЧАЕС
Державна інспекція ядерного регулювання України із залученням ДНТЦ ЯРБ виконала державну експертизу ядерної та радіаційної безпеки розробленого Чорнобильською АЕС документа «Звіт про результати проведення третього етапу комплексних «гарячих» випробувань Установки з вилучення твердих відходів та Заводу з переробки твердих радіоактивних відходів Промислового комплексу по поводженню з радіоактивними відходами». Як повідомила ЧАЕС, звіт було погоджено 13 грудня, а третій етап «гарячих» випробувань було проведено у серпні.
Цей звіт ляже в основу пакету документів щодо експлуатації Установки з вилучення твердих відходів та Заводу з переробки ТРВ та подальшого внесення відповідних змін до Ліцензії № ОВ 001096 на провадження діяльності з переробки, зберігання радіоактивних відходів.
Нагадаємо, Програмою введення в експлуатацію ПКПТРВ передбачено здійснення трьох етапів введення в експлуатацію УВТВ та ЗПТРВ:
Етап 1 – випробування з радіоактивними відходами (далі – РАВ), що знаходяться в герметичних упаковках, із заздалегідь відомими характеристиками;
Етап 2 – випробування з РАВ без герметичних упаковок («відкритими» РАВ) з відомими характеристиками;
Етап 3 – випробування з радіоактивними відходами, вилученими з відсіків Сховища твердих відходів ДСП ЧАЕС.
Окремий дозвіл № 000040/3 на введення в експлуатацію Установки з вилучення твердих відходів та Заводу з переробки твердих радіоактивних відходів Промислового комплексу по поводженню з радіоактивними відходами ДСП «Чорнобильська АЕС» ДІЯРУ видала 13 травня 2010 року. А 23 травня 2014 року отримано Окремий дозвіл на введення в експлуатацію ПКПТРВ з терміном дії до завершення робіт в рамках 2-го етапу введення в експлуатацію.
Дію ліцензії № ОВ 001096 ДІЯРУ зупинила 26 квітня цього року, після звільнення Зони відчуження від російських окупантів. І відновила вже у  серпні цього року.

Читайте по темі: Держатомрегулювання повернула ліцензії ЧАЕС та ЦППРВ 

РАВ і ВЯП