На Рівненській АЕС відбулися випробування системи дистанційного глушіння теплообмінних трубок парогенераторів виробництва VUJE a.s.

08.12.2022
Фото: РАЕС
На РАЕС пройшли функціональні випробування системи автоматизованого дистанційного глушіння теплообмінних трубок парогенераторів ПГВ-1000 методом зварювання ZOK-OPZ 21, яку постачає для НАЕК «Енергоатом» словацька VUJE a.s.
Для попередження непередбачуваного руйнування теплообмінних трубок (ТОТ) парогенератора ПГВ-1000М (ПГ) та виникнення неконтрольованої течі з першого контуру у другий під час експлуатації енергоблоку АЕС з ВВЕР-1000, на АЕС НАЕК «Енергоатом» під час планово-попереджувальних ремонтів виконується вихрострумовий контроль (ВСК) ТОТ ПГ, й виявлені за його результатами дефектні ТОТ ПГ підлягають глушінню.
Як зазначає РАЕС, система виробництва VUJE a.s. є окремим елементом з комплексу автоматизованих систем, що використовуються для ремонту теплообмінних трубок парогенераторів. Обладнання системи автоматизованого дистанційного глушіння здатне автоматично, за дистанційними командами оператора, виконувати очищення, висвердлювання, встановлення заглушок та заварювання дефектних теплообмінних трубок парогенераторів автоматичним аргонодуговим способом. Також система доповнена обладнанням для осушки як всього колектора, так і локальної ділянки з необхідною теплообмінною трубкою.
За словами представника VUJE a.s. Адріана Ковалика, цей проєкт є продовженням багаторічної співпраці з НАЕК «Енергоатом: «Його реалізація розпочалася у вересні минулого року та завдяки допомозі колег із Рівненської АЕС, сподіваємося, успішно завершиться до кінця поточного року. Восени ц.р. рівненські атомники також брали участь у заводських випробуваннях на заводі в Словаччині. Нині, за участю спеціалістів заводу-виробника та фахівців СКМ, на базі сучасного технічного центру автоматизованих дистанційних засобів контролю металу РАЕС завершуються функціональні випробування всієї системи. Вдячні колегам з Рівненської АЕС за можливість проведення випробувань у них на майданчику. Це велика допомога для реалізації всього проєкту».
«Працівники СКМ РАЕС вже мають понад п’ятирічний досвід роботи з системою автоматизованого дистанційного глушіння теплообмінних труб парогенераторів виробництва компанії VUJE. Перехід від ручного способу глушіння трубок до автоматизованого дистанційного, за допомогою спеціальних маніпуляторів – є загальносвітова тенденція. Нинішнім випробуванням передувала спеціальна теоретична і практична підготовка з експлуатації і обслуговування обладнання системи на виробничих майданчиках в Словаччині. Система фірми VUJE повністю відповідає сучасним вимогам та за час експлуатації на Рівненській АЕС зарекомендувала себе надійно та безвідмовно. Після закінчення випробувань, обладнання системи буде готове до використання на будь-якому з майданчиків відокремлених підрозділів Компанії», – прокоментував начальник служби контролю металу РАЕС Олександр Соловйов.
На українських АЕС оцінці стану металу теплообмінних трубок колекторів парогенераторів приділяється особлива увага. Експлуатаційний контроль металу і попереджувальний ремонт є важливими заходами для забезпечення цілісності обладнання та трубопроводів, запобігання відмовам, а отже є ключовими елементами в управлінні безпекою енергоблоків АЕС.
Системи глушіння ТОТ парогенераторів методом зварювання VUJE a.s. використовуються на ХАЕС, РАЕС, а також на АЕС Угорщини, Чехії, Словаччини.

Читайте також: Словацька «VUJE a.s.» поставить на ЗАЕС систему дистанційного глушіння теплообмінних труб парогенераторів 

Компанії