Словацька «VUJE a.s.» поставить на ЗАЕС систему дистанційного глушіння теплообмінних труб парогенераторів

03.11.2021
Словацька компанія «VUJE a.s.» поставить на Запорізьку АЕС систему автоматизованого дистанційного глушіння теплообмінних труб парогенераторів ПГВ-1000 методом зварювання. Дані про закупівлю обладнання за переговорною процедурою оприлюднені на сайті Prozorro.
Згідно з оголошенням про закупівлю, очікувана вартість обладнання становила 68 млн 284 тис грн, тоді як в угоді, укладеній між НАЕК «Енергоатом» та словацькою компанією, вартість системи дистанційного глушіння теплообмінних труб зменшена до 1 млн 640 тис. євро (50 млн 200 тис. гнр).
Як зазначив НАЕК «Енергоатом» в обґрунтуванні застосування переговорної процедури, для попередження непередбачуваного руйнування теплообмінних трубок (ТОТ) парогенератора ПГВ-1000М (ПГ) та виникнення неконтрольованої течі з першого контуру у другий під час експлуатації енергоблоку АЕС з ВВЕР-1000, на АЕС ДП «НАЕК «Енергоатом» під час планово-попереджувальних ремонтів виконується вихрострумовий контроль (ВСК) ТОТ ПГ, й виявлені за його результатами дефектні ТОТ ПГ підлягають глушінню. «Для глушіння дефектних ТОТ парогенератора ПГВ-1000М ВП ЗАЕС використовує модуль механічного глушіння ТОТ на базі маніпулятора SM-14, поставлений до ВП ЗАЕС у 1997 році. Строк експлуатації маніпулятора вичерпано (згідно із заводським паспортом – 10 років). Наявне обладнання передбачає ручний метод зварювання», - йдеться в обґрунтуванні.
Водночас, наголошують в «Енергоатомі», відповідно до припису Держатомрегулювання від 16 вересня 2004 року №16/3-16/4982 використання ручних методів зварювання при установці ремонтних заглушок в ТОТ ПГ заборонено. У приписі Держатомрегулювання вимагається обов’язкове застосування для цих робіт виключно автоматизованих дистанційних систем глушіння ТОТ. «Виходячи з вищезазначеного було прийнято рішення щодо закупівлі системи автоматизованого дистанційного глушіння теплообмінних труб парогенераторів ПГВ-1000 методом зварювання. Компанія «VUJE, a.s.» є єдиним виробником та постачальником як самого обладнання так і запасних частин та витратних матеріалів для систем контролю та глушіння ТОТ власного виробництва. Вибір запропонованої системи зроблено на підставі довголітнього досвіду виконання контролю і ремонту ТОТ парогенераторів. Системи глушіння ТОТ парогенераторів методом зварювання, які розроблені та поставлені фірмою «VUJE, a.s.», використовуються на ХАЕС, РАЕС в Україні, на Кольській АЕС Росії та на АЕС Угорщини, Чехії, Словаччини, де ці технології сертифіковані і атестовані відповідними органами», - пояснюється в обґрунтуванні.
Комплект поставки за договором включає: контейнер зберігання, маніпулятор, модуль глушіння, свердлильну головку, набір для зачищення зварювальних швів, головку для встановлення заглушки, зварювальну головку зі зварювальним апаратом, промисловий комп’ютер, блок живлення, з’єднувальні кабелі, блок аудіо-зв’язку, відео-систему, рекордер, вагон-лабораторію, промисловий пилосос, систему осушування колектора, а також монтажне устаткування, стенд для проведення налаштування, випробувань та навчання персоналу.

Згідно умов договору між «Енергоатомом» та «VUJE, a.s.», постачальник зобов’язаний провести спеціальну підготовку персоналу замовника. 

АЕС