Чергове зведення МАГАТЕ про ситуацію на ЗАЕС. Розпочалася інспекція з пошуку "брудної бомби" на двох об'єктах

01.11.2022
Лінія електропостачання четвертого енергоблоку Запорізької атомної електростанції була зупинена через вибух міни. Вибух стався 30 жовтня увечері за межами периметру ЗАЕС. Про це заявив вчора представник Міжнародного агентства з атомної енергії, - зазначається на офіційному сайті Агентства у вчорашньому зведенні.
Внаслідок вибуху була відключена зовнішня лінія електропередач напругою 750 кіловольт (кВ) між електрощитовою та головним електричним трансформатором реакторного блоку №4.
Енергоблок №4 отримує електроенергію, необхідну для охолодження та інших важливих функцій ядерної безпеки та безпеки, від резервної лінії, що з’єднує ЗАЕС із розподільним пунктом сусідньої теплоелектростанції, повідомив сказав генеральний директор Рафаель Маріанно Ґроссі, посилаючись на інформацію, надану командою експертів МАГАТЕ, присутніх на ЗАЕС.
Ще однією ознакою нестабільної ситуації в районі ЗАЕС він вважає обстріл, яким біля ЗаТЕС тимчасово було знеструмлено одну з трьох резервних ліній електропередач ЗАЕС, через які живиться місто Енергодар. Цю лінію електропередач 150 кВ було повторно підключено пізніше того ж дня.
"Обслуговуючий персонал Запорізької атомної електростанції наполегливо працює в дуже складних умовах, щоб запобігти повторним відключенням електроенергії, які ми бачили на початку жовтня", — сказав Ґроссі. - Хоча їхні цілеспрямовані зусилля принесли певні позитивні результати, ситуація з електроенергією на станції залишається надзвичайно вразливою".
Він нагадав, що з шести реакторів ЗАЕС п’ятий енергоблок перебуває у стані гарячого зупину для виробництва пари, необхідної для роботи станції, а шостий блок виводиться зараз у гарячий зупин. Чотири інші блоки залишаються в режимі холодного зупину.
Крім того, експерти МАГАТЕ на ЗАЕС були поінформовані про нещодавнє звільнення одного з двох українських співробітників станції, які були затримані близько двох тижнів тому. Повідомляється, що він здоровий. Ґроссі звернувся із закликом щодо скорійшого звільнення іншого співробітника.

У повідомленні також йдеться, що інспектори МАГАТЕ розпочали і незабаром завершать  верифікаційну діяльність на двох об'єктах, де росія звинуватила Україну у створенні брудної бомби. Метою візитів із забезпечення гарантій є виявлення будь-якої можливої ​​незаявленої ядерної діяльності та матеріалів, пов’язаних із розробкою "брудних бомб". Місяць тому МАГАТЕ перевірило одне з двох місць, і там не було виявлено жодної незаявленої ядерної діяльності чи матеріалів. 

АЕС