На ЗАЕС викрали ще двох осіб. А Ґроссі повідомив про чергові проблеми з підключенням ЗАЕС до енергомережі

18.10.2022
російські окупанти знову викрали працівників Запорізької АЕС – 17 жовтня вони затримали та вивезли в невідомому напрямку двох посадовців станції.
Як сьогодні повідомила пресслужба "Енергоатома", йдеться про начальника служби інформаційних технологій Запорізької АЕС Олега Костюкова та помічника генерального директора станції Олега Ошеку.
Наразі про їхнє місцеперебування та стан нічого не відомо, додали в "Енергоатомі".
Компанія звернулася до генерального директора Міжнародного агентства з атомної енергетики Рафаеля Маріанно Ґроссі та світової спільноти з закликом задіяти усі можливі заходи для звільнення працівників ЗАЕС з полону та сприяти їхньому поверненню до виконання службових обов'язків.
Вчора ж у черговому оновленні  Генеральний директор МАГАТЕ повідомив, що ЗАЕС продовжує отримувати електроенергію з мережі через резервну систему після вчорашнього обстрілу російськими військами підстанції. Це вже третій випадок втрати зв'язку ЗАЕС з ВЛ ЗАЕС – Дніпровська за останні десять днів, зазначає МАГАТЕ.
Приблизно на десять хвилин запрацював один з 20 аварійних дизель-генераторів, але незабаром він був знову відключений, оскільки резервна система електропостачання забезпечила необхідну потужність.
Експерти МАГАТЕ повідомили в штаб-квартиру Агентства, що ЗАЕС отримує зовнішню електроенергію через розподільчий щит сусідньої теплової електростанції - резервну схему, яка була відновлена минулого тижня.

За їх словами, вчора на станцію прибули ще три вантажівки з дизельним паливом з Криму, а також колона з запасними частинами і витратними матеріалами з міста Запоріжжя. Також команді МАГАТЕ стало відомо, що прийнято рішення не продовжувати пускові операції на 5-му енергоблоці. Однак, блок залишається в стані гарячого зупину з метою подачі технологічної пари на майданчик ЗАЕС. 

АЕС