Міненерго США та Аргонська національна лабораторія готові профінансувати три мобільні дизель-генераторні установки великої потужності для українських АЕС

27.10.2022

 Міністерство енергетики США у співпраці із Аргонською національною лабораторією готові профінансувати проєкт технічної допомоги НАЕК "Енергоатом", який спрямований на підвищення безпеки українських АЕС.

Як повідомляє прес-служба РАЕС, США планують виділити кошти на мобільні дизель-генераторні станції,  а також на все додаткове обладнання та комплектуючі до них. Відповідну пропозицію щодо технічної допомоги на постачання НАЕК "Енергоатом" отримав від чеської компанії ES Group Europe s.r.o.
Презентацію техрішення, обговорення вимог і можливостей постачання МДГС для АЕС України проведено під час спільної наради за участю фахівців інженерно-технічної дирекції та дирекції з міжнародного співробітництва НАЕК "Енергоатом", відокремлених підрозділів Компанії: Рівненської, Хмельницької та Південноукраїнської АЕС, "Централізовані закупівлі", а також представників ES Group Europe s.r.o. та ТОВ "Далгакіран Компресор Україна".
"Починаючи з лютого 2022 року, через війну росії проти України та її беззаконні, цинічні дії щодо адміністративної, транспортної, соціальної, рекреаційної інфраструктури, а також щодо об’єктів критичної інфраструктури та об’єктів підвищеної небезпеки, що постійно загрожує порушенням систем забезпечення безпеки АЕС, ми не стоїмо осторонь і провели переговори з партнерами та фондами технічної та комерційної допомоги в США. ES Group Europe s.r.o. опрацювала можливість технічної допомоги з боку фондів США на забезпечення НАЕК "Енергоатом" трьома мобільними дизель-генераторними установками великої потужності 2200 кВт/2750 кВА. Це обладнання, згідно з проведеним аналізом, може значно збільшити безпеку АЕС у ході аварійних режимів", – цитує РАЕС керівника ES Group Вадима Іванова.
Заступник головного інженера РАЕС із загальностанційних об’єктів зауважив, що така технічна допомога важлива для електростанції, адже МДГС може стати додатковим елементом в підвищенні безпеки при запроєктних аваріях та застосовуватись для інших цілей, зокрема для аварійного забезпечення електропостачанням власних потреб відкритих розподільчих пристроїв та важливих об’єктів загальностанційного призначення.
Мобільні дизель-генераторні станції меншої потужності - МДГС-440 та МДГС-800 впроваджені на АЕС України, у тому числі на усіх енергоблоках Рівненської АЕС, під час реалізації комплексу постфукусімських заходів у межах Комплексної зведеної програми підвищення рівня безпеки енергоблоків АЕС України. Обладнання має високий рівень автоматизації та є додатковим бар’єром на шляху розвитку запроєктних аварій. Кожна така мобільна станція обладнана автономною системою палива, змащення, охолодження, повітрозабору та газовихлопу. Висока надійність МДГС полягає у їх незалежності від працездатності зовнішніх систем та елементів АЕС, а також у можливості функціонувати в складних умовах навколишнього середовища.
Читайте по темі:

Компанії