На ХАЕС введена в дослідну експлуатацію система контролю концентрації борної кислоти виробництва СНВО "Імпульс"

07.10.2022
На енергоблоці №2 Хмельницької АЕС введена в дослідну експлуатацію систему контролю концентрації борної кислоти. Перед цим вона пройшла індивідуальні та комплексні випробування, -повідомляє СНВО "Імпульс" на своєму веб-сайті.
Приймальна комісія визначила, що обладнання системи повністю відповідає вимогам технічних умов, проектної документації, розробленої Харківським НДПКІ "Енергопроєкт", та вирішила прийняти її у дослідну експлуатацію.
Зазначимо, що борне регулювання використовується, зокрема, для оперативної зміни потужності реактора за обмеження діапазону регулювання від 100 до 85% в рамках компенсації добових коливань споживання електроенергії.
Основна функція системи – безперервне автоматичне вимірювання концентрації борної кислоти в теплоносії на енергоблоках АЕС із реакторами типу ВВЕР. "Досвід експлуатації на інших енергоблоках показав, що вона забезпечує високу точність вимірювань, надійність роботи в жорстких умовах впливу зовнішніх факторів (гама-випромінювання, електромагнітні перешкоди, вібраційні, ударні навантаження та ін.) і відрізняється простотою експлуатації", - зазначається у повідомленні.
Система включає: 23 нейтронних аналізатора різного типу; пристрої реєстрації та відображення; символьні індикатори; джерела швидких нейтронів; робоче місце оператора; комплекти монтажного, технологічного та сервісного обладнання; комплект технічних та програмних засобів метрологічного забезпечення.
Систему контролю концентрації борної кислоти вже впроваджено на перших п'яти енергоблоках ЗАЕС, перших трьох енергоблоках РАЕС, усіх блоках ПАЕС та енергоблоці №1 ХАЕС. Крім того ця система виробництва СНВО "Імпульс" працює на енергоблоках №№3,4 словацької АЕС Моховце та блоці №2 Вірменської АЕС.  

Читайте також: Південноукраїнська АЕС ввела в промислову експлуатацію систему контролю концентрації борної кислоти виробництва СНВО "Імпульс" 

Компанії