Ядерний регулятор поінформував про інспекцію на ЗАЕС. Очікування щодо звіту місії МАГАТЕ

05.09.2022
Фото: AFP
"Станом на 10:00 5 вересня 2022 року Запорізька АЕС працює з ризиком порушення норм радіаційної та пожежної безпеки. Наразі в роботі залишається тільки 6-й енергоблок, який подає електроенергію в енергосистему України та забезпечує власні потреби Запорізької АЕС", — йдеться у повідомленні НАЕК "Енергоатом".
Компанія також повідомляє, що зауважень до роботи обладнання і систем безпеки наразі немає.
"Енергоатом" нагадує, що ввечері 3 вересня після чергових обстрілів російськими окупантами була пошкоджена лінія зв’язку Запорізької АЕС з енергосистемою України, внаслідок чого енергоблок №5 ЗАЕС був відключений від мережі.
За його інформацією, наразі місія МАГАТЕ на Запорізькій АЕС продовжує свою роботу.
"Військові РФ залишаються на майданчику ЗАЕС, а в машинних залах 1-го та 2-го блоків розташовані вантажівки зі зброєю та боєприпасами", — додають у компанії.
"Енергоатом" також повідомив, що чотири із шести представників місії МАГАТЕ завершили роботу на Запорізькій АЕС і залишили майданчик станції. Очікується, що два експерти продовжать роботу на ЗАЕС на постійній основі.
Як вважає в.о. голови ДІЯРУ Олег Коріков, попередню заяву щодо роботи місії, можливо, буде зроблено у вівторок, 6 вересня, на засіданні Ради безпеки ООН, яке планується провести на чергову вимогу росії щодо ситуації на ЗАЕС. Про це він повідомив в інтерв'ю виданню Главком. Натомість гендиректор МАГАТЕ у п'ятницю сказав, що сподівається отримати звіт у понеділок, 5 вересня.
Нагадаємо, найбільше занепокоєння Ґроссі за підсумками візиту викликає фізична цілісність через бойові дії, зовнішнє забезпечення електроенергією і колектив ЗАЕС. Все решта має "меншу ступінь драматизму".
Читайте за темою
Коментуючи роботу місії в Україні в інтерв'ю ТК "Еспресо" вчений Інституту радіоактивності навколишнього середовища Фукусімського університету Марк Желєзняк, який є багаторічним експертом МАГАТЕ, наголосив, що не слід очікувати від місії МАГАТЕ багато – наприклад, демілітаризації ЗАЕС, як кажуть окремі політики та чиновники. "Кожна структура знаходиться в рамках своїх можливостей", - зауважив він, додавши, що функція МАГАТЕ – не лише контроль і рекомендації щодо безпеки АЕС, але найголовніше – нерозповсюдження ядерних матеріалів…". За його словами, завдання тих двох фахівців, котрі залишилися на ЗАЕС, – детальний аналіз попередніх подій навколо ядерних матеріалів, коли зв'язок з МАГАТЕ на відповідних об'єктах переривався. Він також переконаний, що із завданням продемонструвати, що Агентство приділяє найвищий рівень уваги ЗАЕС, МАГАТЕ справилося: "тому голова місії – це голова МАГАТЕ". Інше завдання місії – оцінити технічний стан ЗАЕС, чи відповідає він наявним загрозам. "Що побачив пан Ґроссі на власні очі? Він побачив військову техніку, яка стояла у машинних залах. Якесь було белькотіння з російського боку, що це війська хімзахисту, але це грубе порушення. І він сказав, що бачив порушення. Але він не має права щось коментувати", - наголосив пан Желєзняк. "Нам не треба, щоб МАГАТЕ заводило на ЗАЕС танки та вибивало звідти росіян, МАГАТЕ має написати технічний звіт, який стане основою наступних кроків, які зробить наша дипломатія, світова дипломатія", - резюмував фахівець.
На сайті ж ДІЯРУ повідомляється, що з 1 по 4 вересня 2022 року на Запорізькій АЕС у рамках місії проведено інспекцію Міжнародного агентства з атомної енергії на виконання Угоди між Україною та МАГАТЕ у зв'язку з Договором про нерозповсюдження ядерної зброї. Перевірка здійснена інспекторами Агентства. "У процесі роботи інспекторами МАГАТЕ перевірено документацію щодо обліку та контролю ядерних матеріалів та проведено перевірку ядерного матеріалу в задекларованих місцях його збереження. Виконано обслуговування засобів збереження та спостереження МАГАТЕ. Мета інспекції: перевірка відсутності незаявлених ядерних матеріалів", - повідомив Регулятор.
Водночас стало відомо, що президент України проти виведення ще двох блоків ЗАЕС у холодний зупин. Про це Володимир Зеленський сказав в інтерв’ю ABC news: "Я знаю, що росіяни хотіли б, щоб реактори були відключені від української мережі і підключені до російської. Ні, ми не погоджуємося з цим".
Тим часом, Інститут вивчення війни поінформував, що російські окупанти застосовують РСЗВ з території захопленої Запорізької АЕС. За його інформацією, це видно на відео з геолокацією.

    

АЕС