Про роботу ЗАЕС та те, яка має бути місія МАГАТЕ – експертна думка

30.08.2022

 Білий дім вважає, що з метою безпеки слід зупинити ядерні реактори на Запорізькій атомній електростанції. Про це заявив координатор зі стратегічних комунікацій в Раді національної безпеки при Білому домі Джон Кірбі.

Зокрема, він зазначив, що Вашингтон підтримує місію експертів МАГАТЕ, а також закликає москву забезпечити безпечний і безперешкодний доступ незалежним інспекторам. "Ми також вважаємо, що Росія повинна погодитися на створення демілітаризованої зони навколо станції. І продовжуємо вважати, що контрольоване відключення ядерних реакторів ЗАЕС буде найбільш безпечним і найменш ризикованим варіантом дій в короткостроковій перспективі", - наголосив Кірбі.
Слід зауважити, що українські експерти вважають необхідним перевести усі енергоблоки ЗАЕС у режим холодного зупину. Про це, зокрема, неодноразово висловлювалися Микола Штейнберг, Віктор Шендерович та Ольга Кошарна.
Читайте по темі:
Крім того видання Foreign Policy із посиланням на заяву неназваного військового чиновника США зазначило вчора, що США в питанні обстрілів Запорізької АЕС дотримуються позиції, що вогонь навколо станції веде росія.
"США вважають, що Росія веде артилерійський обстріл навколо і в районі Запорізької атомної електростанції", - підкреслив американський чиновник. Він також зазначив, що Вашингтон упевнений, що українські військові роблять все можливе для того, щоб уникнути обстрілів території Запорізької АЕС через можливість пошкодити станцію.
Як повідомлялося, місія МАГАТЕ зараз прямує на Запорізьку АЕС, аби за 4 дні перевірити безпеку АЕС.
Водночас, і експерти, і політологи акцентують, що експертна місія не змусить вивести російські війська із ЗАЕС. Так, раніше Микола Штейнберг назвав цю місію виключним піаром гендиректора Агентства пана Ґроссі.
Читайте по темі:
Але політтехнолог Михайло Шейтельман зазначив, що місія МАГАТЕ не допоможе звільнити ЗАЕС, але вона потрібна Україні. "Росіяни залякують весь світ ядерною катастрофою, і вважають, що вони вже цілком контролюють ЗАЕС. Ще у квітні на станцію приїздив віцепрем'єр країни-агресорки і "заявив", що з 1 вересня станція переходить під російську мережу", – зазначив пан Шейтельман, наголосивши, що у квітні мало хто на це з'явив увагу. Та й заклики української влади накласти санкції на "Росатом" з'явилися не так давно.
На думку політтехнолога, ми добре розуміємо, що росія не піде із ЗАЕС добровільно, це станеться лише у тому випадку, якщо їх звідти виб’ють. За його словами, окупанти захопили Запорізьку АЕС не для того, аби добровільно звідти відступати.
"Для нас місія МАГАТЕ потрібна, аби надалі вести юридичну боротьбу, їх місія не допоможе нам звільнити ЗАЕС, але може допомогти нам у захисті від безпідставних звинувачень", – резюмує Михайло Шейтельман.
Натомість експертка в атомній галузі Ольга Кошарна акцентує, що українська сторона наполягала, щоб місія МАГАТЕ мала постійний характер, щоб експерти змінювалися вахтовими методами, але перебували на станції в постійному режимі. "Візит місії на один-два дні не має сенсу", - вважає вона.
У інтерв'ю французькій радіостанції RFI пані Кошарна зазначила, що російська армія не має успіхів на фронті через поставки нового озброєння від партнерів України. "Почали вибухати аеродроми, склади з боєприпасами на території Криму, в тилу на окупованих територіях, і немає жодного поступу на Донецькому напрямку. Крім того, російська федерація має величезні втрати в живій силі. Тому може бути висунуто ультиматум — ми звільнимо ЗАЕС, якщо ви визнаєте Крим та всі території, які ми встигли окупувати, російськими. На це, звичайно, ніхто не піде", - вважає пані Кошарна.
Вона наголошує, що цю ідею "привніс до мозку військового керівництва Росії Сергій Кирієнко, улюбленець Путіна, призначений куратором окупованих південних областей України. Він 12 років очолював "Росатом" і чудово розуміє, які можуть бути наслідки від тяжкої аварії на одному із реакторів Запорізької станції".
Експертка також зазначає, що "у російському керівництві не самогубці і розуміють, що у разі розплавлення активної зони хоча б одного реактора, за умови, що втрачено зовнішнє енергопостачання та теплоносія першого контуру, за західного вітру у бік російської федерації основні забруднення будуть не тільки навколо Енергодару, але й і випадуть у Краснодарському краї та Кубані". Ольга Кошарна наголошує, що це найродючіші землі росії, як в разі аварії не можна буде використовувати близько 300 років. "путіну, як ми знаємо, своїх людей не шкода, але цього він точно не допустить, бо це спричинить втрати на експорті пшениці. А він зараз лише відновився", - наголошує вона.
Відповідаючи на запитання, як так сталося, що ЗАЕС за тиждень після вторгнення опинилася в руках росії, Ольга Кошарна зазначила, що за обставинами захоплення ЗАЕС йде слідство: "Є багато дивного. Наприклад, у російських пабликах можна знайти плани щодо захоплення одночасно двох атомних електростанцій в Україні. Колона йшла із Херсонської області, потім одна її частина пішла на Енергодар, а інша на Південноукраїнську станцію. За 40 кілометрів від Південноукраїнської станції колону вдалося зупинити, чому це не сталося з тією частиною, що вирушила до Енергодару, не дуже зрозуміло. Так само як і чому військова частина Національної гвардії, яка охороняла Запорізьку АЕС, виявилася без протитанкової зброї, а лише зі стрілецькою. Загалом, є питання, відповіді на які має дати суд та слідство".  

АЕС