ВАО АЕС зробила першу з березня заяву щодо загрози ЗАЕС. Після 5 місяців абсолютної тиші, Асоціація як і раніше ігнорує російську агресію

22.08.2022
Всесвітня асоціація операторів АЕС зробила першу з березня заяву стосовно загрози ядерній та фізичній безпеці ЗАЕС, яка вже другий тиждень потерпає від обстрілів російських військ. В ній Асоціація повністю підтримала МАГАТЕ та висловила вдячність персоналу ЗАЕС. А також повністю проігнорувала той факт, що російські окупанти використовують ЗАЕС як ядерний щит та зберігають військову техніку, вибухівку і боєкомплекти у машзалах енергоблоків.
"У своїй останній заяві щодо України МАГАТЕ повідомило про пошкодження на Запорізькій атомній електростанції в Україні внаслідок нещодавніх військових атак. Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш також висловив серйозне занепокоєння ситуацією на ЗАЕС та навколо неї і закликав усі військові сили негайно припинити дії у безпосередній близькості від станції та не завдавати ударів по її об'єктах чи околицях", - йдеться у заяві ВАО АЕС.
Фахова організація, місія якої є підвищення безпеки на надійності АЕС, повторює у Заяві все, що неодноразово висловило МАГАТЕ, та висловлюється на підтримку Агентства. Проте не виступає конкретно проти дій російських окупантів, незважаючи на те, що більшість країн та світових політиків вже конкретно назвала сторону, яка загрожує ядерній безпеці – російську армію.
"Нещодавні події на станції порушили кілька із семи невід'ємних принципів ядерної безпеки МАГАТЕ. ВАО АЕС продовжує підтримувати МАГАТЕ в засудженні будь-яких військових дій на атомній електростанції або навколо неї і рішуче підтримує необхідність якнайшвидшого напрямку місії МАГАТЕ на ЗАЕС", - зазначено у документі.
ВАО АЕС також висловила вдячність операторам атомних станцій України, особливо Запорізької АЕС, за їхню незмінну відданість забезпеченню безпеки атомних станцій у надзвичайно складних умовах роботи. Зазначається також, що Асоціація "продовжує вимагати, щоб операторам АЕС було дозволено безпечно виконувати свою роботу без втручання ззовні".
 
Читайте також:

Перший голова органу ядерного регулювання розповідає про справжні загрози та ризики на Запорізькій АЕС 

АЕС