Депутат Швейцарії виступив за позбавлення повноважень рф у РБ ООН. Та чи потрібні санкції проти будівництва "Росатомом" АЕС – точка зору

18.08.2022

 Росію потрібно позбавити повноважень у Раді Безпеки ООН через порушення нею міжнародного права. Про це заявив виданню Guildhall депутат парламенту Швейцарії, член комітету із закордонних справ Ніколас Вальдер.

"Я вважаю, що члени Ради Безпеки ООН, і особливо постійні члени, повинні мати зобов'язання перед міжнародним правом. Країни, які значною мірою його порушують, такі як росія чи навіть Китай, мають бути обмежені у своїх правах, щоб ООН зберегла свій авторитет і передусім могла продовжувати захищати основи нашого міжнародного порядку", – сказав він.
Політик зазначив, що обмеження прав Росії необхідне для того, "щоб ООН зберегла свій авторитет і передусім могла й далі захищати основи нашого міжнародного порядку.
Його позиція грунтується у тому числі на ядерному тероризмі російських окупантів на Запорізькій АЕС в Енергодарі Запорізької області
"Я дуже стурбований терактами й маневрами росії навколо ЗАЕС та інших ядерних об'єктів в Україні, а також ризиками, спричиненими росіянами. З боку росії це нехтування міжнародним правом та міжнародною безпекою", – наголосив політик.
Нагадаємо, ще у червні виступаючи на засіданні Радбезу ООН президент України Володимир Зеленський закликав позбавити росію повноважень у Генеральній Асамблеї ООН і відібрати в неї місце постійного члена Ради безпеки ООН.
Постійними членами Ради Безпеки ООН є США, Китай, Росія, Великобританія та Франція.
Раніше генсек ООН закликав встановити периметр безпеки навколо ЗАЕС та вивести війська рф. Антоніу Гутерріш підкреслив, що АЕС не повинна використовуватися як частина будь-якої військової операції.
США також закликали створити демілітаризовану зону навколо ЗАЕС та вивести російських військових.
Але росія, яка розміщує біля атомної станції та у її приміщеннях, вибухівку, артилерію, бронетехніку, ігноруючи правила безпеки, відмовилася відвести війська та демілітаризувати ЗАЕС. Натомість російські військові почали організовувати в Енергодарі провокації та звинувачувати у них українських військових.
Кандидат історичних наук, історик, археолог і блогер Сергій Климовський вважає, що під час сьогоднішньої зустрічі у Львові Гутерріша із Зеленським для рф буде складена інструкція з виводу військ. Він також висловив цікаву позицію щодо санкцій проти будівництва "Росатомом" нових АЕС: "Звернення Зеленського до ООН заборонити "Росатому" будувати АЕС в Африці та ще десь – це патетика і не більше. Нехай будує. "Росатом" два роки ритиме в Єгипті котлован і заливатиме фундамент під АЕС за свій рахунок і ще рік чекатиме, коли той дасть усадку. На той час вже не буде ні рф, ні "Росатому". Зате поряд з пірамідою Хеопса буде нова туристична пам'ятка у вигляді монолітної бетонної плити з написом: "Це зробили росіяни". Можливо, єгиптяни знайдуть їй якесь застосування. Це такий самий мертвий проект, як і "Північний потік-2". Тож нехай краще бетонують пустелю, ніж на ці гроші збирають танки".
Також Климовський зазначив, що вчора генсек НАТО Єнс Столтенберг на пресконференції з президентом Сербії Олександром Вучичем недвозначно попередив москву, що настав час забратися із ЗАЕС.
Читайте також:  

АЕС