Чому ЧАЕС вдалося захопити так швидко – розслідування Reuters

28.07.2022
Фото: з відкритих джерел

 Задовго до повномасштабної війни влада рф створила в Україні мережу таємних агентів, щоб якнайшвидше досягти цілей вторгнення. Зокрема завдяки цій мережі вдалося швидко захопити Чорнобильську АЕС. Про це пише агентство Reuters у своєму розслідуванні.

росіяни захопили ЧАЕС протягом двох годин і без бою – 169 нацгвардійців, які охороняли станцію, склали зброю. Таке швидке захоплення ЧАЕС журналісти називають аномалією на тлі війни, яка триває уже п'ять місяців. В агентстві вважають, що успішний бліцкриг на ЧАЕС був не випадковістю, а частиною планів Кремля щодо впровадження таємних агентів в Україну.
Reuters зазначає, що шпигунський апарат Москви був тісно пов'язаний з Чорнобилем протягом десятиліть. Після Чорнобильської трагедії КДБ доручив вербувати агентів з числа співробітників станції.
Навіть після того, як Україна набула незалежність, російські куратори зберегли вплив. Видання нагадує, що першим головою внутрішньої розвідки України став Микола Голушко, який за чотирі місяці повернувся до Москви на високу посаду у структурі КДБ.
У своїх мемуарах він згадує, як його відвідав тодішній заступник голови СБУ Олег Пугач і просив про допомогу в пошуку тканини для форми українських розвідників. За словами Голушка, тоді ж були підписані угоди, згідно з якими СБУ зобов'язалася ділитися з Росією розвідувальною інформацією.
Безпосередньо знайомий з планами вторгнення Кремля співрозмовник Reuters зазначив, що шпигуни на ЧАЕС в 1991 році офіційно увійшли до складу силових структур України, але продовжували виконувати накази з Москви.
Як розповів Reuters неназваний український посадовець, Державне бюро розслідувань України зараз розслідує, чи діяла Національна гвардія протизаконно, здавши свою зброю окупантам.
Також деякі судові документи та покази свідків, з якими ознайомилися журналісти, розкривають роль начальника служби безпеки станції Валентина Вітера у захопленні ЧАЕС. Він перебуває під слідством через відсутність на посту на момент захоплення АЕС.
Як свідчить витяг із реєстру досудових розслідувань, Вітера також підозрюють у державній зраді. Сам він заперечує обвинувачення: в день вторгнення він рекомендував командиру підрозділу Нацгвардії не наражати на небезпеку своїх людей, каже Валентин Вітер.
Агентство зазначає із посланням на джерело, що російських агентів скерували до Чорнобиля ще торік. Агентам доручили встановити контакти з посадовцями, відповідальними за безпеку Чорнобильської АЕС. Мета - забезпечити відсутність збройного спротиву після приходу російських військ. Зазначається також, що ЧАЕС була пунктом передавання документів зі штаб-квартири СБУ. В обмін на плату українські офіційні особи передали російським шпигунам інформацію про військову готовність України.
Вочевидь йдеться про ексначальника Головного управління внутрішньої безпеки СБУ Андрія Наумова, який був затриманий 7 червня у Сербії. Підозрюється, що він міг збирати та передавати російським спецслужбам дані, що становлять державну таємницю, зокрема, щодо систем безпеки зони відчуження ЧАЕС.
 Читайте також: 

Зняття з експлуатації