Офіс Генпрокурора вдихнув друге життя у справу розкрадання радіоактивних матеріалів на ЧАЕС, що велась у 2016 році

28.07.2022
Фото: Укрінформ

 «За процесуального керівництва офісу Генерального прокурора викрито протиправну схему вивезення з території Зони відчуження Чорнобильської АЕС радіоактивних матеріалів, а також заволодіння коштами державного підприємства з використанням підроблених документів», -  повідомив сьогодні офіс Генпрокурора у Telegram-каналі.

За інформацією ГПУ, керівники приватного підприємства, назва якого не розголошується, у 2015-2016 роках уклали договір з ДСП «Чорнобильська АЕС», за умовами якого підприємець мав надати послуги з демонтажу, переробки та звільнення від регулюючого контролю обладнання та конструкцій машинного залу 1-го блоку АЕС, що є останнім етапом процесу поводження з радіоактивними матеріалами.
«Після демонтажу радіоактивних труб машинної зали 1-го блоку Чорнобильської АЕС загальною масою 391,5 тон підприємець фактично не провів роботи з деактивації труб. А службові особи підприємства підробили документи щодо їх звільнення від регулюючого контролю, заволодівши державними коштами на загальну суму понад 3 млн грн», - наголошується в повідомленні.
Після цього заражені іонізуючим випромінюванням матеріали було вивезено з території Зони відчуження ЧАЕС та передано третім особам.
Згідно з повідомленням, наразі одному з керівників приватного підприємства повідомлено про підозру у привласненні майна шляхом зловживання службовою особою службовим становищем в особливо великих розмірах, переданні радіоактивних матеріалів без передбаченого законом дозволу (ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 265, ч.2 ст.366 КК України).
На даний час вирішується питання про обрання підозрюваному запобіжного заходу.
Заходи з викриття здійснювалися Головним слідчим управлінням Національної поліції за оперативного супроводу Департаменту внутрішньої безпеки Нацполіції.
Цікаво, що про недостачу близько 800 тонн та привласнення металобрухту з машинної зали 1-го блоку Чорнобильської АЕС Нацполіції відомо ще з 2015-2016 рр. Звинувачувались тоді відповідальні особи ПП «ПромМетБуд» та окремі посадові особи ДСП «ЧАЕС», зокрема тодішній директор Ігор Грамоткін.
Досудовим розслідуванням встановлено, що починаючи з 2012 року і до 2016 року проводилися тендери щодо закупівлі робіт з демонтажу, переробки, звільнення від регулюючого контролю обладнання та конструкцій Чорнобильської АЕС, учасниками та переможцями яких були пов’язані фірми ПП «Промметбуд», ТОВ «Метресурс», ТОВ «Метал-сервіс плюс». З цими компаніями укладались договори про виконання робіт та надання послуг, частина з яких в дійсності не виконувалась. Разом з тим демонтовані та радіоактивно забруднені металеві конструкції реалізовувались по занижених цінах.
Легалізація коштів здійснювалася шляхом переведення їх на рахунки Свято-Іллінської Єпархії Української православної церкви м. Славутич Київської обл., звідки вони спрямовувалися на рахунки іноземних компаній.
Більш того, у 2016 році Національна поліція в Київській області вела кримінальне провадження за статтею КК «Зловживання владою або службовим становищем» щодо демонтажу, переробки, звільнення від регулюючого контролю обладнання та конструкцій машинної зали 2-го блоку ДСП «Чорнобильська АЕС».
Роботи за договором по демонтажу 2-го блоку ЧАЕС мали перекрити нестачу у 800 млн тон металобрухту у справі за першим енергоблоком. Тоді Нацполіція виявила ланцюг взаємопов’язаних фірм. Зокрема, у провадженні фігурувало ТОВ «Метал-Сервіс Плюс», на користь якого, на думку Нацполіції, представниками ДСП «Чорнобильська АЕС» умисно створювались умови, спрямовані на відхилення конкурсної пропозиції ТОВ «Монтаж-Енергобуд».
Крім того було встановлено, що товарна біржа «Центральна універсальна біржа» із ДСП «Чорнобильська АЕС», а також представниками ТОВ «Метал-Сервіс Плюс» та ПП «Промметбуд» організували злочинну схему збуту металобрухту, обладнання та конструкцій, які отримані внаслідок робіт з демонтажу машинних залів Чорнобильської АЕС.
Вказувалось, що директор ТОВ «Метал-Сервіс Плюс» є засновником ООО «Метресурс» в 2010-2012 роках та вигравав тендери на ДСП «ЧАЕС» та ДСП «Чорнобильський спецкомбінат» на загальну суму 7,21 млн. грн. Співвласником ООО «Метресурс» був засновник вказаного вище ПП «ПромМетБуд», яке в 2001-2012 роках отримало ряд підрядних робіт на ДСП «ЧАЕС» та ДСП «Чорнобильський спецкомбінат».

Зняття з експлуатації