ДАЗВ радилося із Єврокомісією про підтримку проєктів з поводження з РАВ. Деталі не розголошуються

20.07.2022
Фото: Інтерфакс-Україна
Відбулась нарада Робочої групи з визначення програм співробітництва між Європейською Комісією та Україною у сфері поводження з радіоактивними відходами (Task Force) у рамках Інструменту співробітництва у сфері ядерної безпеки (ІСЯБ). Про це повідомило Державне агентство з управління зоною відчуження через тиждень після наради, відзначивши, що це вже 26-та нарада зі створення робочої групи у 2008 році. На сайті ІСЯБ інформація про захід наразі відсутня. Держатомрегулювання, представники якого брали участь у нараді, також про неї не інформує.
Мета наради - визначення і узгодження нових пріоритетів співробітництва з ЄС у секторі РАВ, з урахуванням впливу повномасштабної війни в Україні та розгляду перебігу поточних проєктів і планів на коротко-  і середньострокову перспективу.
Питання, які було обговорено:
  • координація ДАЗВ донорської підтримки;
  • програмні питання Інструменту співробітництва у сфері ядерної безпеки;
  • поточні та нещодавно завершені проєкти.
У нараді взяли участь більше 35 експертів Європейської Комісії, Представництва Європейського Союзу в Україні, Спільного офісу підтримки Європейської Комісії, Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, Міністерства енергетики України, Державного агентства України з управління зоною відчуження, Державної інспекції ядерного регулювання України, ДСП «Чорнобильська АЕС», ДСП «Об’єднання «Радон»», ДСП «Екоцентр», ДСП «ЦППРВ» та ін.
За словами голови сектору ядерної безпеки та гарантій Єврокомісії Паскаля Дора, Євросоюз є свідком варварської нічим не спровокованої агресії росії проти народу України, ЄС виступає за Україну і готовий  надати підтримку у сфері ядерної безпеки.
Як повідомляє ДАЗВ, заступник голови Агентства Максим Шевчук виступив із презентацією пріоритетів та проєктів сектору РАВ, але детальної інформації щодо проєктів та пріоритетів на сайті ДАЗВ немає.
Натомість зазначається, що голова ДАЗВ Євген Крамаренко подякував представникам Європейської Комісії за надання постійної підтримки у створенні в Україні важливих елементів інфраструктури для поводження з радіоактивними відходами.

Раніше агентство повідомляло, що презентувало міжнародним організаціям проекти відновлення та впровадження принципових покращень з безпеки в Зоні відчуження. Це 9 програм відновлення, які включають 35 проєктів, спрямованих, в першу чергу, на безпеку та розвиток. Які з них стосуються РАВ не зазначалося, деталі проєктів також не повідомлялися. 

РАВ і ВЯП