ДАЗВ провів нараду з міжнародними донаторами відновлення Чорнобильської зони

29.06.2022

 Державне агентство з управління Зоною відчуження презентувало міжнародним організаціям проекти відновлення та впровадження принципових покращень з безпеки в Зоні відчуження. Це 9 програм відновлення, які включають 35 проектів, спрямованих, в першу чергу, на безпеку та розвиток. 

У заході з української сторони взяли також участь Міндовкілля, МЗС та Комітет ВРУ з екологічної політики. Міжнародну спільноту представляли МАГАТЕ, ЄБРР, Єврокомісія та офіс JSO, представники Уряду США: Міністерства закордонних справ, Міністерства енергетики, Національної адміністрації ядерної безпеки, Тихоокеанської північно-західної національної лабораторії, Окриджської лабораторії, Комісії з ядерного регулювання, Міжнародного бюро з питань міжнародної безпеки та нерозповсюдження. А також Управління з виведення з експлуатації ядерних об’єктів Великої Британії NDA, Японське агентство з міжнародного співробітництва JICA, представники уряду Німеччини.
На зустрічі були обговорені втрати внаслідок окупації, представлені проекти відновлення та розвитку, а також запропоновано прийняти безпосередню участь в їх реалізації та надати допомогу.
За інформацією ДАЗВ, "учасники конференції висловили підтримку Україні, виявили бажання допомагати та визначили модель взаємодії, подальші дії, що сприятимуть в реалізації проектів в зоні відчуження".
Наступні кроки - для кожного донора вибір програм та проектів, які є можливість реалізувати, та визначення термінів вирішення задач в рамках проектів.

Зняття з експлуатації