ЧАЕС відмовилася від членства у московському регіональному центрі і перейшла у Паризький центр ВАО АЕС

11.07.2022
Фото: Енергоатом
Паризький центр ВАО АЕС погодив запит Чорнобильської АЕС стосовно переходу з московського регіонального центру. Як повідомила ЧАЕС, 6 липня вона отримала підтвердження про офіційний перехід до Паризького центру Всесвітньої організації операторів атомних електростанцій.
«Повномасштабна агресія росії, яка розпочалася 24 лютого 2022 року, окупація Чорнобильської АЕС російськими військами — все це унеможливлює будь-яку ймовірність подальшого афіліювання з московським регіональним центром. Крім того, московський центр ВАО АЕС не випустив жодної заяви із засудженням російського ядерного тероризму на території України. Це стало фінальним аргументом для того, щоб звернутися у штаб-квартиру ВАО АЕС у Лондоні та вимагати остаточного розірвання зв’язків з московським центром та переходу до Паризького», - йдеться у повідомленні.
ЧАЕС зазначила, що і надалі продовжуватиме членство у ВАО АЕС, буде брати участь в експертних обмінах, ділитиметься та перейматиме досвід у рамках організації.
«Для нас членство у ВАО є важливим перш за все тому, що дає можливість взаємної підтримки, обміну інформацією та використання позитивного досвіду інших АЕС світу», — прокоментувала подію заступниця начальника відділу міжнародного співробітництва та інформації ЧАЕС Валентина Одиниця.
Нагадаємо, Всесвітня асоціація організацій, що експлуатують атомні електростанції, була створена після аварії на ЧАЕС. Її головною місією є максимальне підвищення безпеки і надійності атомних станцій у  світі.
За повідомленням НАЕК «Енергоатом», 31 березня 2022 року Рада керуючих ВАО АЕС на своєму засіданні підтримала заявку ДП «НАЕК «Енергоатом» і ухвалила рішення стосовно переведення Компанії та всіх атомних енергоблоків, оператором яких є НАЕК «Енергоатом» до Паризького центру ВАО АЕС.
У 2016 році за ініціативи «Енергоатома» на Рівненській АЕС відбулася перша в історії ВАО АЕС обмінна партнерська перевірка, яку провели експерти Паризького центру Асоціації на енергоблоках з реакторами ВВЕР.

Колишній радник мц ВАО АЕС закликав членів організації не платити внески, які підуть на бомби та зброю проти України 

Зняття з експлуатації