ДІЯРУ наказом припинило дію двох угод із рф. Залишилися ще дві

27.06.2022

 У зв’язку з військовою агресією російської федерації Державна інспекція ядерного регулювання України припинила дію міжнародних договорів, які стосуються співпраці країн у сфері ядерної безпеки. Як повідомила ДІЯРУ на своїх сторінках у соцмережах, відповідний наказ 24 червня 2022 року підписав виконуючий обов’язки голови – головного державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки України Олег Коріков.

Згідно із наказом, припиняється дія
  • Угоди про співробітництво між Міністерством охорони навколишнього природного середовища і ядерної безпеки України та Федеральним наглядом Росії за ядерною та радіаційною безпекою (підписана у Відні 19 вересня 1996 року);
  • Угоди між Державним комітетом ядерного регулювання України та Федеральним наглядом Росії з ядерної і радіаційної безпеки про обмін інформацією і співробітництво в сфері регулювання безпеки при використанні ядерної енергії в мирних цілях (підписана у Москві 14 серпня 2002 року).
Регулятор повідомив, що наказ узгоджено із Міністерством закордонних справ України, Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України, віце-прем’єр-міністром України – міністром з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України. Крім того, про припинення дії вказаних міжнародних договорів поінформовано Міністерство закордонних справ України.
За його інформацією, наказ відповідає статті 62 Віденської конвенції про право міжнародних договорів, Закону України «Про міжнародні договори України», Положенню про порядок укладення, виконання та денонсації міжнародних договорів України міжвідомчого характеру.
Нагадаємо, 12 травня Держатомрегулювання повідомила, що розпочала процедуру денонсації цих двох міжвідомчих угод з росією. Водночас, Антикризовий експертний ядерний центр України з квітня пише про необхідність «терміново розірвати найнебезпечнішу угоду - між Урядом України і урядом російської федерації про науково-технічне та економічне співробітництво в галузі атомної енергетики». В рамках цього співробітництва Україна у 2023 році мусить повернути з країни окупанта високоактивні відходи. Положення щодо припинення її дії містяться у самій Угоді (ст. 10) і передбачають направлення оповіщення за 12 місяців до закінчення терміну дії Угоди - 2025 рік.
Раніше президент НАЕК «Енергоатом» Петро Котін неодноразово заявляв, що компанія має намір використати «нульовий сценарій» повернення високоактивних відходів до України.
Зазначимо, що також нескасованою залишається Угода між Урядом України і урядом російської федерації про співробітництво в галузі транспортування ядерних матеріалів.
 

РАВ і ВЯП