ДАЗВ розповіло як відновлюється Зона відчуження

24.06.2022

 У Чорнобильській зоні тривають процеси відновлення діяльності підприємств та інфраструктури після деокупації. Державне агентство України з управління зоною відчуження поінформувало, що зроблено за 2 останні тижні, на своїй сторінці у соцмережі Facebook.

За минулі два тижні на підприємстві ДСП «ЧАЕС» введено в експлуатацію аналізатор органічного вуглецю, який надійшов по лінії МАГАТЕ. Розпочато проведення оцінки стану системи фізичного захисту ЧАЕС, яка функціонує в посиленому режимі відповідно до встановлених процедур. Забезпечено безпечне зберігання та поводження з ВЯП і РАВ, ядерну, радіаційну та загально-технічну і пожежну безпеки об'єктів ЧАЕС. Ведеться регламентний контроль фізико-хімічних показників питної води, технологічних середовищ та радіоактивно-забруднених вод ДСП ЧАЕС. Тривають роботи зі створення резервного інформаційного каналу між проммайданчиком ДСП ЧАЕС у зоні відчуження та м. Славутич. Проведено відновлювальні роботи на устаткуванні їдальні АПК-1. Відновлюється робоча та експлуатаційна документація, пошкоджена та втрачена внаслідок окупації ЧАЕС військами російської федерації.
На ДСП «ЦППРВ» тривають відновлювальні роботи. Зокрема ведеться робота з відновлення технічного стану транспортних засобів, що в подальшому можуть бути задіяні для перевезення РАВ. Проведено зварювальні роботи на пошкоджених ділянках теплової мережі від вул. Кірова, 52 до 11 ДПРЗ, тепломереж по вул. Шкільна. Систему опалювання перевірено на герметичність всіх з’єднань, цілісність елементів. Виконано роботи по заповненню хімічно очищеною водою спустошених внутрішніх та зовнішніх мереж гуртожитків по вул. Радянській, 74, вул. Кірова, 23 та 25. Виконано роботи з приведення території об’єктів захоронення РАВ до належного стану. Проведено роботи з відновлення міського і міжстанційного телефонного зв’язку між АТС м. Чорнобиль та ДСП «ЧАЕС», а також системи радіального радіотелефонного зв’язку «Алтай». Забезпечено приймання побутових відходів на ТПВ «Лелів».  Виконано ремонтні роботи з ліквідації пориву в колекторі водопровідної мережі свердловини № 4 м. Чорнобиль.
Фахівці Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника підготували заяви до Національної поліції про викрадення майна в офісах та приміщеннях Заповідника внаслідок російської окупації. Продовжили виконання частини науково-дослідних робіт в зоні відчуження з дотриманням заходів безпеки. Провели спеціальне об’єктове тренування з цивільного захисту. Продовжили проведення заходів з обстеження піротехнічною службою ДСНС окремих територій заповідника. Чорнобильський радіаційно-екологічний біосферний заповідник отримав Свідоцтво про державну реєстрацію у статусі наукової установи. 
ДСП «Екоцентр» провів моніторинг пожеж та їхнього поширення на території Зони відчуження. Проведена онлайн-нарада керівників проекту SATREPS. Оновлено картосхеми обсягів робіт ДСП «Екоцентр» з радіаційно-дозиметричного контролю, проведених на території Зони відчуження. Розробляється план відновлення наукової і дослідної інфраструктури у межах «Чорнобильського наукового хабу» в рамках проекту Нацради. Загалом за два тижня фахівцями відібрано проб повітря –16 шт.; проб випадіння – 7 шт; проведено 36 лабораторних досліджень; видано 360 індивідуальних накопичувачів (ІДК), а оброблено 939 ІДК.
ДСП «Об’єднання «РАДОН» сформувало проєктні обсяги надання послуг з приймання на зберігання від медзакладів відпрацьованих ДІВ та твердих радіоактивних відходів - головок гама-терапевтичних апаратів, що містять збіднений уран. Оформило та направило до Держатомрегулювання пакет документів на отримання сертифікату про затвердження спеціальних умов перевезення радіоактивних матеріалів на пакувальний комплект транспортний ПКТІВ-230Н, заявку на проведення оцінки відповідності пакувальних комплектів власного виробництва КТТЗ-НС-1-02.00.00
Пожежні ДСП «Північна Пуща» локалізували загорання лісової підстилки на площі 3,2 га. в Дитятківському лісництві. В Опачицькому лісництві локалізували загоряння загальною площею 13,5 га та торфовища на площі 4 га. Контролюється ситуація в Котовському лісництві, де горить лісова підстилка на площі 50 га. Відкритого вогню і загрози його поширення немає. А в кв.15 де відбулося загорання трав'яного настилу на площі близько 10 га гасіння пожежі заборонено ЗСУ у зв’язку з замінуванням та небезпекою для життя рятівників. Пожежні ведуть патрулювання та постійно моніторять ділянки, де відбувалися пожежі, щоб не допустити нових осередків загоряння.
З попереднім звітом ДАЗВ можна ознайомитися за посиланням.

Компанії