Підприємства Зони відчуження продовжують відновлювати свою діяльність

10.06.2022

 На даний час в Чорнобильській зоні активно ведуться процеси відновлення діяльності підприємств та інфраструктури після деокупації. Державне агентство України з управління зоною відчуження розповіло, що зроблено за останні тижні.

Так на ДСП «ЧАЕС» організовано доставку персоналу для належного виконання робіт із забезпечення безпечного стану та життезабезпечення об’єктів промайданчика ДСП «ЧАЕС», безпечного зберігання відпрацьованого ядерного палива та поводження з РАВ ДСП «ЧАЕС». Триває благоустрій місць розміщення персоналу у зоні відчуження. Продовжується ремонт та модернізація системи фізичного захисту. Створюється резервний інформаційний канал між проммайданчиком ДСП «ЧАЕС» та містом Славутич.
Також відновлено працездатність автоматизованих, інформаційних систем та інформаційно-обчислювальної мережі ЧАЕС після окупації. Ведеться робота з Агентством ядерної та радіаційної безпеки Норвегії про надання допомоги у відновленні інформаційних систем і ресурсів у рамках проекту «Центр візуалізації зняття з експлуатації ЧАЕС», що у 3-D просторі створює об’ємні локації та об’єкти, що діють або законсервовані.
Розроблено концепцію національного проекту технічного співробітництва МАГАТЕ на 2024-2025 роки. Тривають дії по відновленню робочої та експлуатаційної документації, пошкодженої та втраченої внаслідок окупації ДСП ЧАЕС військами російської федерації.
На ЦППРВ проведено ремонтно-відновлювальні та налагоджувальні роботи 12 з 25 систем охоронної сигналізації з підключенням до пульта охорони. Здійснюється спостереження за периметром Комплексу виробництв «Вектор» через відеонагляд. Відновлено непрацюючі прилади відеспостереження. Відновлено роботу 3 водних свердловин у м. Чорнобиль, ПЗРВ «Буряківка» та в районі села Янів. Проведено роботи по обстеженню ПТЛРВ підприємства на наявність вибухонебезпечних предметів силами вибухотехників служби Національної поліції України. Проводяться ремонтно-профілактичні роботи по відновленню водопостачання та водовідведенню, виявлені пориви ліквідовано. Обстеження водоводів триває.
Крім того, проведено роботи з відновлення житлового фонду (ремонт дверей, замків, вікон і т. ін.). Ремонтуються пошкоджені транспортні засоби.
У зоні відчуження працівниками ДСП "Північна Пуща" ведеться постійний моніторинг ділянок де відбувалися пожежі, щоб не допустити нових осередків загоряння. Наразі зафіксовано у Котовському лісництві в кв.101,109 задимленість. Загрози поширення вогню немає. Через замінування допуск на територію заборонено. Здійснюється постійне патрулювання території на тих ділянках, де не існує загрози вибухів - проводиться окараулення площі ліквідованої пожежі в Дитятківському лісництві в кв.115 та в Опачицьком лісництві - кв.142-144,170-173.
Зазначається, що до гасіння пожеж, які були за останній час у Зоні відчуження, було залучено техніку лісових пожежних станцій ДСП "Північна Пуща".  В Чорнобильській зоні працює 77 рятувальників.
На ДСП «Екоцентр» нещодавно було відновлено Автоматизовану систему контролю радіаційного стану (АСКРС), до складу якої входять 39 датчиків вимірювання потужності дози гамма-випромінювання. Ця частина системи працює у автоматичному режимі та передає дані кожну годину. До складу АСКРС також входять 14пунктів спостереження за вмістом радіоактивних аерозолів у приземному шарі повітря. Роботу чотирьох з них було відновлено в районі КПП «Дитятки», міста Чорнобиль, села Копачі, ПЗРВ «Буряківка».
Також відновлено роботу дільниці бета-спектрометрії Центральної аналітичної лабораторії, проведено моніторинг пожеж та їх поширення на території ЗВ. Оновлено картосхему обсягів робіт ДСП «Екоцентр» з радіаційно-дозиметричного контролю, проведених на території ЗВ.
«Екоцентром» виконано наступні роботи з радіаційно-екологічного моніторингу та радіаційно-дозиметричного контролю: відібрано проби повітря; відібрано проби води; проведено 33 лабораторних дослідження.
ДП «ЦОТІЗ» відновлено зв’язок на КПП «Дитятки» за допомогою профільного обладнання. Встановлено необхідне обладнання та відновлено друк перепусток до зони відчуження. Частково відновлено обладнання системи контролю доступу до зони відчуження. Забезпечено роботу оперативно-диспетчерської служби ДАЗВ та бюро перепусток. Організовано доставку пенсії та інших соціальних виплат самопоселенцям зони відчуження.
Також організовано заїзд та супровід у зоні відчуження офіційних делегацій, представників засобів масової інформації, окремих громадян. За повідомленням ДАЗВ, за останні два тижні заїхало 19 груп, 70 осіб. З них: 35 громадян України, 35 представників іноземних країн.

Зняття з експлуатації