Паризький центр WANO провів черговий вебінар для українських АЕС

23.06.2022

 Працівники Рівненської АЕС взяли участь у вебінарі Паризького центру WANO в рамках підпрограми Асоціації «Обмін досвідом експлуатації».

Як повідомляє РАЕС на своїй сторінці в соцмережі Facebook, захід проводився у режимі відеоконференції для фахівців українських АЕС. Вебінар було присвячено організації подальшої взаємодії між Паризьким центром ВАО АЕС та українськими АЕС у межах зазначеної підпрограми. Рівненську АЕС на заході представили фахівці служби надійності, ресурсу та продовження експлуатації (СНРтаПЕ), відділу головного технолога.
Обмін досвідом експлуатації та впровадження звітів про значний досвід експлуатації (SOER) є одним із зобов’язань, що покладені на членів Асоціації. Головний спікер – керівник групи досвіду експлуатації (ДЕ) ВАО АЕС-ПЦ Бруно Палікуца розповів про роль «досвіду експлуатації» в процесі діяльності Асоціації, окреслив основні обов’язки його групи, а також детально пояснив три основні програми та процеси, якими вона займається (програми SOER і ДЕ, процес звітів про події (WER). Окрема увага була приділена темі розроблення звітів про значний досвід експлуатації SOERs. Експерт Бруно Палікуца зауважив, що написання таких звітів має бути важливою частиною роботи атомників задля безперервного покращення та ефективної діяльності АЕС України.
Усі заходи ВАО АЕС, зокрема партнерські перевірки та місії підтримки, спрямовані на спільне й постійне забезпечення вдосконалення ядерної промисловості, де обмін досвідом експлуатації відбувається на кожному етапі. За словами начальника відділу СНРтаПЕ, пройдений онлайн-семінар щодо обміну досвідом експлуатації став першим за цією тематикою від Паризького центру Асоціації та дозволив окреслити кроки щодо подальшої співпраці за цим напрямом.
Нагадаємо, цього тижня Паризький центр ВАО АЕС вже провів вебінар, присвячений програмі «Курс на досконалість», в якому взяли участь всі чотири діючі атомні електростанції України.
Варто зауважити, що ВАО АЕС досі публічно не засудила розв’язану війну та ядерний тероризм рф. Остання публічна заява з цього приводу датується 10 березня 2022 року та містить заклики щодо дотримання 7 принципів ядерної безпеки до обох сторін. А власне війна рф проти України називається «українським конфліктом».

АЕС