Російська агресія завдала «Енергоатому» шкоди на 40 млрд грн

13.06.2022

 російсько-окупаційні війська завдали НАЕК «Енергоатом» шкоди приблизно на 40 мільярдів гривень. Про це повідомив президент НАЕК «Енергоатом» Петро Котін в інтерв’ю виданню «Ліга».  «Це знищені під час обстрілів і пожеж корпуси, пошкоджене обладнання на Запорізькій АЕС, а також втрати від вимушеного скорочення виробництва електроенергії», — зазначив він, додавши, що з початку широкомасштабної війни споживання електроенергії в країні скоротилося майже на 40%, при цьому у промисловості — на 60%. Також значно впали платежі за електроенергію.

У інтерв’ю він також повідомив про плани з будівництва нових енергоблоків АР1000: «середній термін будівництва – п'ять років, а головне джерело фінансування – кредит Ексімбанку США». А також зазначив, що з 2025 року завдяки власному виробництву ядерного топлива «Енергоатом» забезпечуватиме себе свіжим ядерним паливом власної фабрикації на 50%. Ще половина буде закуповуватися у Westinghouse.
Крім того, Петро Котін зазначив, що планує відмовитися від контракту, за яким з 2023 року в Україну мають повертатися ВАВ від переробки відпрацьованого ядерного палива. «Так, за старими контрактами з 2023 року Росія мала б нам повернути на зберігання наше відпрацьоване паливо у вигляді осклованого продукту. Російські атомники його переробили, залишили собі певну частину радіоактивних матеріалів, а непридатний для повторного використання "залишок" мали повернути б нам. Ми відмовимося від цього контракту. Нехай тримають ті "відходи" у себе де хочуть», - зазначив він.
Нагадаємо, минулого тижня ЦППРВ скасувало закупівлю робіт з будівництва сховища для проміжного зберігання високоактивних відходів (ВАВ), які повертаються з РФ після переробки відпрацьованого ядерного палива українських АЕС.

Компанії