МАГАТЕ знов отримує дані про гарантії з окупованої ЗАЕС, але не припиняє наполягати на місії

13.06.2022

 «Міжнародне агентство з атомної енергії та український оператор Запорізької атомної електростанції працювали разом, щоб відновити дистанційну передачу життєво важливих даних про гарантії з ЗАЕС до штаб-квартири МАГАТЕ після майже двохтижневої технічної перерви», - повідомив вчора генеральний директор Агентства Рафаель Маріано Ґроссі.

За його інформацією, передача даних про гарантії з систем МАГАТЕ, встановлених на ЗАЕС, була припинена 30 травня і відновлена у неділю, 12 червня. «Зображення, записані камерами спостереження МАГАТЕ протягом цього періоду часу, зараз завантажуються для перегляду інспекторами Агентства, щоб підтвердити, що безперервність інформації не була втрачена», - йдеться у повідомленні.
Водночас він наголосив, що інспектори МАГАТЕ повинні якомога швидше відправитися на ЗАЕС, щоб здійснити важливі заходи з верифікації ядерного матеріалу, які неможливо виконати дистанційно. «Віддалена передача даних про гарантії є важливим елементом гарантій МАГАТЕ в Україні та інших країнах», – сказав генеральний директор МАГАТЕ, додавши, що це «не замінить фізичну присутність інспекторів МАГАТЕ на АЕС для перевірки ядерного матеріалу через регулярні проміжки часу».
Зазначається, що інтервал перевірок інвентаризації на АЕС не може перевищувати встановлену тривалість. Це особливо критично на двох блоках ЗАЕС. Крім того, протягом останніх місяців ці блоки були завантажені паливом, і фізична перевірка ядерного матеріалу в них є необхідною умовою для гарантій перед їх повторним запуском.
«Якщо я не зможу направити інспекторів для проведення необхідної верифікації на ЗАЕС, виконання запобіжних заходів в Україні буде скомпрометовано», – додав Ґроссі.
Нагадаємо, раніше ДІЯРУ та НАЕК «Енергоатом» заявили, що потреб для термінового візиту інспекторів з гарантій на окуповану ЗАЕС немає. А 3 червня на сайтах КМУ та МЗС було опубліковано коментар Міністерства закордонних справ України щодо окупації Росією Запорізької АЕС, в якому міститься заклик до генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Ґроссі та Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша подвоїти зусилля з метою «вироблення дієвих модальностей направлення на ЗАЕС місії міжнародних експертів під егідою МАГАТЕ/ООН».
За даними МАГАТЕ, станом на вчора до мережі підключено вісім енергоблоків АЕС, у тому числі два на ЗАЕС, три на Рівненській АЕС, два на Південноукраїнській АЕС та один на Хмельницькій АЕС. 

АЕС