«Енергоатом» повідомив, чому МАГАТЕ втратила зв’язок із ЗАЕС

07.06.2022
НАЕК «Енергоатом» повідомив, що втрата зв’язку ЗАЕС із МАГАТЕ спричинена діями російських окупантів, які відключили в Енергодарі мобільного оператора «Vodafone Україна», з яким МАГАТЕ має контракт на передачу даних. «Всі точки збору цих даних і сервери, які перебували під контролем Агентства, – закриті й опечатані. Інформація накопичується на сервері та буде передана, коли Водафон буде увімкнуто», - повідомив оператор діючих українських АЕС у своєму Telegram-каналі.
Компанія вважає дуже ймовірним,  що «російська сторона за попередньою згодою з МАГАТЕ подбала про те, щоб Агентство «втратило контроль», не маючи доступу до зазначеної інформації, а отже гендиректор МАГАТЕ мав би привід приїхати на станцію».
Про організацію візиту експертів МАГАТЕ на ЗАЕС вкотре заявив вчора генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Ґроссі, виступаючи на відкритті чергового щоквартального засідання Ради керуючих Агентства. Він поінформував Раду керуючих, що «український уряд минулого тижня закликав його очолити таку місію, а український регулятор раніше повідомив МАГАТЕ, що він «втратив контроль над ядерним матеріалом ЗАЕС».
НАЕК «Енергоатом» цю інформацію заперечив, повідомивши, що українська сторона не запрошувала Гроссі відвідати ЗАЕС і раніше вже відмовляла йому у такому візиті, наголосивши, що візит на станцію стане можливим лише тоді, коли нашій країні повернуть контроль над нею. Нагадаємо, у квітні Петро Котін заявив з приводу можливих відвідин ЗАЕС гендиректором МАГАТЕ: «Я цього не допускаю. Ми на таке не підемо, це зрозуміло».
«Енергоатом» нагадує, що в керівництві МАГАТЕ майже чверть – близько 100 осіб – росіяни. І навіть заступник самого Гроссі – керівник Департаменту ядерної енергії Михаіл Чудаков – також є громадянином рф. І вважає, що попередні візити пана Гроссі в Україну не принесли жодної користі: «А на зворотному шляху після відвідин Південноукраїнської АЕС він поїхав на зустріч із керівником Росатома, і вони разом «звітували» світові, як все на Запорізькій станції добре», - зазначає компанія.
Нагадаємо, 26 квітня президент України Володимир Зеленський провів зустріч з генеральним директором МАГАТЕ Рафаелем Маріано Ґроссі. Президент України, зокрема, так резюмував переговори: «Ми маємо спільно розв'язувати низку критичних питань, які обговорювали сьогодні. Це питання щодо позбавлення росії непропорційного представництва в МАГАТЕ. Переконаний, наша держава має право бути представленою в раді керуючих МАГАТЕ. Ми поставили також питання про компенсацію росією всіх збитків, завданих на наших ядерних об’єктах».
За словами Володимира Зеленського, Україна запропонувала ініціативу щодо введення миротворців для гарантування безпеки Запорізької АЕС. Інформації про роботу Ґроссі у цьому напрямку наразі немає.

АЕС