МАГАТЕ три дні працює на ЧАЕС, але хоче на ЗАЕС

01.06.2022

 МАГАТЕ повідомило про триденну експертну місію, що складається з групи з семи експертів, яка цього тижня працює на Чорнобильській атомній електростанції.

Як йдеться у повідомленні Агентства, це друга місія МАГАТЕ на Чорнобильській АЕС за останні шість тижнів. МАГАТЕ вважає її «частиною зусиль, спрямованих на забезпечення ядерної та фізичної безпеки в Україні під час війни рф проти України (МАГАТЕ продовжує називати війну військовим конфліктом). Агентство повідомило, що «Україна звернулася з проханням про технічну допомогу МАГАТЕ у цьому питанні».
В рамках місії команда спеціалістів МАГАТЕ надаватиме підтримку з питань радіаційного захисту, безпеки поводження з відходами та ядерної безпеки. Співробітники служби безпеки МАГАТЕ також проводитимуть заходи з верифікації на місці, де розташовані різні об'єкти для поводження з радіоактивними відходами.
Одним із пріоритетів команди є надання технічних консультацій щодо відновлення автоматизованої системи радіаційного моніторингу в зоні відчуження Чорнобильської АЕС. Експерти також оцінять стан об’єктів на майданчику та проведуть навчання щодо обладнання для радіаційного моніторингу, поставленого МАГАТЕ у квітні.
Крім того, інспектори та технічні працівники МАГАТЕ перевірятимуть заявлений ядерний матеріал та діяльність та підтвердять функціонування системи дистанційної передачі даних про гарантії від Чорнобильської АЕС до штаб-квартири МАГАТЕ, яка була відновлена ​​минулого місяця.
Також у повідомленні зазначається, що генеральний директор Рафаель Ґроссі «продовжує свої зусилля щодо організації місії МАГАТЕ на найбільшій в Україні АЕС, підконтрольній росії Запорізькій АЕС, для здійснення важливих заходів щодо ядерної та фізичної безпеки і гарантій на цьому майданчику на півдні країни». Нагадаємо, вчора очільник «Енергоатома» Петро Котін вчергове наголосив: «Ми продовжуємо контролювати Запорізьку АЕС з точки зору її експлуатації. Персонал працює під нашим технічним контролем, виконує наші команди, і також незначна кількість енергоблоків видає в енергосистему України електрику».
У повідомленні МАГАТЕ із посиланням на інформацію, отриману від України, йдеться, що наразі до енергосистеми підключено вісім енергоблоків АЕС, у тому числі два на Запорізькій АЕС, три на Рівненській АЕС, два на Південноукраїнській АЕС та один на Хмельницькій АЕС. «Системи безпеки на чотирьох АЕС залишаються функціонуючими, і вони також продовжують працювати за межами майданчика, заявила Україна. Що стосується гарантій, то штаб-квартира МАГАТЕ продовжує отримувати дані про дистанційні гарантії від Чорнобильської АЕС, а також від чотирьох діючих станцій в Україні», - зазначило Агентство.

АЕС