Петро Котін про поточну ситуацію в атомній енергетиці України - брифінг

31.05.2022
На майданчику Запорізької атомної електростанції, яка окупована російськими загарбниками, зараз перебувають близько 500 російських військових, важка техніка – БТР, танки, «Урали» для перевезення піхоти, вибухівка, зброя.
Про це повідомив керівник НАЕК «Енергоатом» Петро Котін  на сьогоднішньому брифінгу в Media Center Ukraine, додавши, що це створює дуже небезпечні умови роботи ЗАЕС.
«Ми продовжуємо контролювати Запорізьку АЕС з точки зору її експлуатації. Персонал працює під нашим технічним контролем, виконує наші команди, і також незначна кількість енергоблоків видає в енергосистему України електрику», - повідомив керівник «Енергоатома», додавши, що у той же час «персонал ЗАЕС працює під великим тиском з боку загарбників, є факти знущання над персоналом, є факти викрадання персоналу, і близько тижня тому один з наших працівників – працівник енергоремонтного підрозділу був розстріляний у себе вдома автоматними чергами загарбниками».
За інформацією Петра Котіна, наразі Сергій Швець перебуває у лікарні у важкому стані і лікарі зараз борються за його життя.  
«Перш за все для того, щоб забезпечити безпеку у країні і в усьому світі, щоб цю безпеку підтримувати потрібно звільнити Запорізьку АЕС від присутності на її території російських загарбників», - резюмував він.
Відповідаючи на запитання щодо можливості експорту української електроенергії Петро Котін зазначив, що Україна обмежена у пропускній спроможності ліній, що поєднують енергосистеми України та ЄС до 700 МВт. Він зазначив, що наразі є домовленості щодо експорту у Європу близько 200 МВт із поступовим збільшенням – «щоб у жовтні вийти десь на 700 МВт». Голова «Енергоатома» повідомив також, що існують «додаткові лінії, над якими ми зараз працюємо щоб ввести їх у експлуатацію. В першу чергу це лінія між Хмельницькою АЕС та підстанцією Жешув у Польщі, яка може додати близько 1 тис. МВт до експорту».  Він додав, що у залежності від технічного рішення, яке буде прийнято, це займе від 3 місяців до 1,5 років.
Також очільнику НАЕК «Енергоатом» задали запитання, як російська агресія вплинула на плани добудови ХАЕС разом із Westinghouse. «Ми продовжуємо практично всі інвестиційні проєкти, що ми планували виконувати до війни. І в період воєнного стану ми завершили три великих проєкти. По-перше, ми отримали ліцензію на введення в експлуатацію ЦСВЯП в Чорнобильській зоні, і зараз ми маємо можливість вже завантажувати паливо в контейнери та встановлювати їх на майданчику ЦСВЯП. По-друге, ми запустили третій Ташлицький гідроагрегат, він повністю підключений до енергосистеми України – це додаткових 150 МВт електрики, і ця потужність маневрова. Це те, чого не вистачає в нашій енергосистемі. Це також дуже великий і дуже масштабний проєкт. І третій. Ми нещодавно – буквально два дні тому ввели … (вирізано у аудіозапису). Це дасть нам можливість влітку на повну потужність експлуатувати Південноукраїнську АЕС. Це додатково близько 600 МВт видачі з ПАЕС. І також ми продовжуємо всі роботи з підготовки на майданчику Хмельницької АЕС. І у нас запланована дуже велика робота і на цьому тижні, і на наступних тижнях».
На запитання кореспондента японського видання про технічну можливість передавати електроенергію з ЗАЕС до окупованого Криму Петро Котін відоповів: «Технічно або теоретично можливо що завгодно … Але на сьогодні таких передумов не існує. Цього технічно зараз в нинішніх умовах зробити неможливо, тому що ЗАЕС з’єднана з ОЕС України, також вона з’єднана з ГРЕС, яка знаходиться поруч із ЗАЕС, яка через ВЛ-330 повністю приєднана до енергосистеми України. Деякі лінії є на Крим, але вони пошкоджені ще з 2015 року. Все можливо зробити, але на це треба дуже багато часу, дуже глибока робота по проєктуванню, як це зробити, і дуже великі кошти, щоб це зробити. Затрати – кошти і час – можна порівняти із тим, як вони побудували міст до Криму, щось близько до того».
Також Петро Котін повідомив, що у країні скоротилося споживання електроенергії на близько 30%, а «Енергоатом» виробляє половину від можливого обсягу електроенергії.
 

Компанії