Україна та Польща домовилися відновити лінію електропередач «Хмельницька АЕС — Жешув»

01.06.2022

 Меморандум про співпрацю між Міністерствами енергетики України та Польщі щодо посилення кооперації у сфері енергетики було підписано сьогодні у Києві за підсумками міжурядових консультацій.

Про це повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль під час брифінгу з головою Ради міністрів Польщі Матеушем Моравецьким 1 червня.
«Польща підтримує інтеграцію України в європейські енергетичні проекти, розвиток ринку газу та електроенергії в Україні. Крім того, наші країни погодилися щодо необхідності збільшення транскордонної торгівлі електроенергією та відновлення лінії електропередач Хмельницька АЕС — Жешув. Для України це вкрай важливий проект, який відкриє додаткові можливості експорту української електроенергії в Європу», — заявив очільник українського Уряду.
Денис Шмигаль також повідомив, що серед підписаних документів є, зокрема, Меморандум про співробітництво між Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України та Міністерством клімату і навколишнього середовища Польщі.
«У контексті Європейського зеленого курсу разом з Польщею ми домовилися посилювати співробітництво в питаннях боротьби зі змінами клімату, відповідального видобутку корисних копалин, відновлення природних ресурсів, а також захисту лісів і всього довкілля», — зазначив Глава українського Уряду.
Нагадаємо, вчора на брифінгу керівник «Енергоатома» Петро Котін повідомив, що лінія між Хмельницькою АЕС та підстанцією Жешув у Польщі може додати близько 1 тис. МВт до експорту. Він зазначив, що у залежності від технічного рішення, яке буде прийнято, це займе від 3 місяців до 1,5 років. Як відомо, раніше НАЕК «Енергоатом» для експорту електроенергії з ХАЕС планував відновити лінію «ХАЕС-Жешув» в рамках проєкту «Енергоміст «Україна-ЄС», яким керував нинішній президент атомної компанії Петро Котін. Але цей проєкт потужно гальмувало НЕК «Укренерго», а згодом від нього відмовилася і Польща. 

Нове будівництво