ДІЯРУ не радить МАГАТЕ відвідувати Запорізьку АЕС, бо небезпечно. Експерти констатують непослідовність вимог до МАГАТЕ

27.05.2022

 Держатомрегулювання запропонувала МАГАТЕ відкласти візит на Запорізьку АЕС, допоки її не звільнять від російських загарбників, оскільки вважає таку місію «абсолютно небезпечною». 

«На сьогодні окупованими залишаються промисловий майданчик АЕС і місто Енергодар. На майданчику станції знаходяться російські військові, зброя, боєприпаси, військова техніка. Ситуація у місті є вкрай небезпечною, є випадки збройних нападів російських військових на персонал АЕС і представників пожежного підрозділу міста. Поруч з об’єктом ведуться бойові дії, є свідчення щодо прольотів російських ракет безпосередньо над майданчиком АЕС», - йдеться у заяві ДІЯРУ, що розміщено на сайті Інспекції.
Також ДІЯРУ повідомила, що МАГАТЕ отримує звіти щодо зміни інвентарної кількості та матеріально-балансові звіти щодо ядерного матеріалу, інформацію з планування інспекцій, невтручання та забезпечення роботи, засоби збереження/спостереження МАГАТЕ, включаючи систему віддаленого моніторингу. «Тобто безперервність знань Агентства про ядерний матеріал на АЕС забезпечено, тому Держатомрегулювання не вбачає нагальної потреби у візиті інспекторів з гарантій на окуповану Запорізьку АЕС», - наголосив ядерний регулятор, водночас зазначивши, що «не можна виключати факт, що можливість використання ядерного матеріалу представниками рф не за призначенням може стати загрозою всьому світовому співтовариству».
Нагадаємо, генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Ґроссі, виступаючи в рамках дискусії з ядерної безпеки на Всесвітньому економічному форуму в Давосі заявив: «Ми намагаємося потрапити на ЗАЕС, яка є найбільшою атомною електростанцією в Європі. Шість ядерних реакторів, 30 тис. кг плутонію, 40 тис. кг збагаченого урану, а мої інспектори не мають доступу до цього», - зазначив Ґроссі. Він додав, що сенс місії - запобігти можливим проблемам. «Або ми зрештою дізнаємося, що зникли декілька сотень кілограмів матеріалу для ядерної зброї. Це те, що не дає нам спати вночі», - сказав гендиректор МАГАТЕ.
Натомість НАЕК «Енергоатом» заявив, що «на Запорізькій атомній електростанції ні уран, ні плутоній, які можна було б використовувати у військових цілях, не зберігалися і не зберігаються. А зберігаються тепловидільні збірки, але це зовсім інша історія, і вона називається - ядерне паливо. Яке, звісно ж, є на всіх АЕС світу».
У свою чергу Антикризовий експертний ядерний центр назвав нинішню заяву Держатомрегулювання такою, що суперечить попереднім заявам Регулятора, процитувавши зокрема наступну: «Ми змушені знову і знову наполягати на вжитті першочергових заходів невідкладної міжнародної допомоги задля безпеки українських ядерних об’єктів, а саме: надати допомогу Україні з боку МАГАТЕ у виконанні її зобов’язань щодо гарантій за Угодою про гарантії щодо всіх ядерних матеріалів на українських ядерних об’єктах, які зараз окуповані військовими рф, до припинення збройної агресії рф проти України». АЕЯЦУ вважає, що «непослідовність дій, заяв та звернень державних інституцій щодо оцінки дій МАГАТЕ під час окупації українських АЕС неприпустима та вкрай негативно впливає на позицію України під час захисту державних інтересів на міжнародній арені, у тому числі в майбутніх судових процесах проти РФ у Міжнародному кримінальному суді».

АЕС