Так робить вся Європа: Громадська рада при ДАЗВ просить КМУ та РНБОУ відмовити росії у поверненні високоактивних відходів

25.05.2022

 Питання доцільності реалізації проектів будівництва сховищ для осклованих високорадіоактивних відходів після переробки відпрацьованого ядерного палива українських АЕС з реакторів ВВЕР-440 та ВВЕР-1000, які мають повертатися із РФ розглянула Громадська рада при Державному агентстві з управління Зоною відчуження на своєму засіданні 11 травня 2022 року. Про це йдеться у листі Громадської ради на адресу Кабінету Міністрів України та Ради національної безпеки та оборони України.

Автори листа закликали КМУ негайно анулювати в односторонньому порядку зобов’язання про ввезення з російської федерації в Україну осклованих ВАВ неукраїнського походження, і повністю відмовитися і від українських цінних продуктів з переробки ВЯП, і від ВАВ.
Аргументовано заклик тим, що російський радіохімічний комбінат ВО «Маяк» збирається повертати в Україну оскловані ВАВ неукраїнського походження – еквівалент повернення, зокрема ВАВ з відпрацьованого палива ядерних реакторів на швидких нейтронах з підводних човнів рф.
Україна ж не може прийняти оскловані ВАВ неукраїнського походження, оскільки це суперечить Статті 53 Закону України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку» про заборону ввезення ВАВ неукраїнського походження, суперечить Статті 5 цього ж Закону, а також  Статті 3 Закону України «Про поводження з радіоактивними відходами» щодо мінімізації утворюваних при переробці ВЯП високоактивних відходів.
Відтак Громадська рада при ДАЗВ закликала призупинити реалізацію проектів будівництва сховища для осклованих відходів до закінчення війни з РФ та спрямувати кошти Фонду поводження з радіоактивними відходами на відновлення діяльності ЦППРВ після окупації та першочергові заходи поводження з радіоактивними відходами в Україні.
Щодо цінних продуктів, які вилучено після переробки ВЯП ВВЕР-440 за 1993-2008 рр. (327,3 т. опроміненого U та 3,5 т. Pu, вартість яких у цінах 2012 р. оцінено у ~ $180 млн дол.), Громадська рада нагадує, що ВО «Маяк» неодноразово заявляв ДП «НАЕК «Енергоатом» про своє право власності на них.
«Необхідно знову повернутися до фактично неврегульованого питання щодо цінних продуктів та поставки в Україну осклованих ВАВ неукраїнського походження. Кабінет Міністрів України має не гаючи часу прийняти принципове рішення до Контрактів 1993, 1994, 1996 та 1998 рр. щодо передачі права власності ФДУП «ВО «Маяк» як на ЦП переробки, так і на оскловані ВАВ, та оголосити про так зване «нульове повернення» продуктів переробки. Це є звичною і робочою концепцією між ВО «Маяк» та постачальниками ВЯП ВВЕР-440 з АЕС країн Східної Європи. Ніколи жодна тонна осклованих в рф ВАВ не перетинала кордонів Болгарії, Словаччини, Угорщини, Фінляндії та Чехії», - наголошується у листі.
Окремо підкреслено, що небезпечні продукти ядерних реакторів на швидких нейтронах з ядерних російських човнів, Україна не зможе контролювати ані за ізотопами, ані за енергією випромінення, ані за самим змістом. «Останнє не виключає ймовірності розміщення того, що з часом спровокує тепловий вибух з радіаційними наслідками на сховищі ВАВ, чим РФ може скористатися в якості інформаційної диверсії та з наслідками, які ми не можемо навіть уявити. РФ завжди матиме можливість використати це у своїх намірах звинуватити нас у будь-якій недбалості сфабрикованими проти нас доказами, звинуватити у діях, до яких ми не маємо жодного відношення», - зазначається у листі на адресу КМУ та РНБОУ.
 
Більш детально про необхідність «нульового повернення» - у публікації експерта Георгія Балакана, яку він зробив за тиждень до війни.

РАВ і ВЯП