Як і планувалося, Fennovoima відкликала заявку на Hanhikivi 1

24.05.2022

 У вівторок, 24 травня 2022 року, Fennovoima відкликала заявку на отримання ліцензії на будівництво атомної електростанції Ханхіківі-1. Про це компанія повідомила на своєму сайті.

Вона нагадала, що 2 травня 2022 року оголосила про розірвання контракту EPC на поставку заводу з RAOS Project через значні затримки та нездатність виконати проєкт. «Протягом останніх років спостерігалися значні й зростаючі затримки. Війна в Україні посилила ризики. RAOS Project не зміг пом’якшити жодного з ризиків», - наголосила тоді Fennovoima.
Станом на сьогодні, як повідомляє фінська компанія, роботи на об’єкті Пюхяйокі, пов’язані з EPC-контрактом, припинилися, і Fennovoima тепер зосереджується на підтримці безпеки в короткостроковій і довгостроковій перспективі. Деякі роботи будуть завершені протягом найближчих тижнів.
Нагадаємо, RAOS Project, який є постачальником АЕС Hanhikivi 1, - дочірнє підприємство «Русатом Енерго Інтернешнл», що входить до складу російської держкорпорації «Росатом». Воно має представництва в Пюхяйокі, Гельсінкі, Санкт-Петербурзі та Москві. Як відомо, EPC-контракт передбачає вишукувальні, проєктні та погоджувальні роботи; вибір та постачання матеріалів і обладнання, а також будівельні, монтажні та пуско-налагоджувальні роботи.
Раніше Чехія відсторонила «Росатом» від участі в тендері на новий блок на АЕС Дуковани, а чеський оператор АЕС ČEZ заявив, що розриває контракт на постачання ядерного палива на АЕС Темелін для реакторів ВВЕР-1000 та разом з Україною займається диверсифікацією постачальника ядерного палива для ВВЕР-440 на АЕС Дуковани. Загалом запас свіжого ядерного палива на чеських АЕС оцінюють в 2-3 роки. Відтак у квітні «Росатом» сам закрив свій офіс у Чехії.

Нове будівництво