«Росатому» більше нема чим зайнятися в Чехії – чеське видання Hrot

20.04.2022

 Празький офіс «Росатома» закривається. Це пов’язано не лише із війною рф проти України та українців, але і з вибухом складу боєприпасів у Врбетіце, в якому Чехія офіційно звинуватила руських.

Про це пише на сторінках своєї газети редактор чеського ділового тижневика Hrot Ян Броз. Стаття проілюстрована світлиною АЕС Дуковани на тлі неба у жовто-блакитних кольорах.
Втім, більше року тому «Росатом - Центральна Європа» об'єднався з угорською філією «Росатома» і фактично зник. Відтоді російський атомний держконцерн представляє свої інтереси в Чеській Республіці з Будапешту. «І це має закінчитися зараз», - наголошує автор.
Він підкреслює, що «Росатому» більше нема чим зайнятися в Чехії, яка спочатку відсторонила його від участі в тендері на новий блок у Дукованах, а тепер він втратив контракт на постачання ядерного палива на АЕС Темелін.
Незважаючи на те, що рф залишається постачальником твелів для АЕС Дуковани (ВВЕР-440), Hrot пише, що «швидкі авіапоставки останніх тижнів свідчать про те, що ČEZ також попередньо укомплектував (ядерним паливом) АЕС Дуковани, і можна очікувати, що спробує знайти нового постачальника і для цієї АЕС.
Крім того через антиросійські санкції співпраця з чеськими машинобудівними компаніями, які брали участь у контрактах «Росатома» в росії та інших країнах протягом останніх років, імовірно, минає.
Раніше Ян Броз із посиланням на угорські ЗМІ повідомив, що «Росатом» не буде будувати два блоки АЕС Пакш, які мали фінансуватися рф. Угорщина уклала угоду з російським держконцерном про будівництво двох нових блоків електростанції у 2014 році. Угода містила позику, за якою Росія зобов'язалася профінансувати 80% витрат на будівництво загальною оціночною вартістю 12,5 млрд євро. «Росатом» вважає, що Угорщина може продовжувати контракт незважаючи на санкції, але журналісти вважають інакше, нагадуючи про падіння Ощадбанку, де тримали гроші європейські, зокрема угорська доньки «Росатома».
«Якщо інформація угорських ЗМІ підтвердиться, це означає остаточний кінець мрії російської атомної промисловості про розширення на Захід. «Росатом» довго шукав контракти в Європі, зокрема в Чехії. Пакш був одним із двох проєктів, які досягли найбільшого прогресу. Друга – це майбутня фінська електростанція Ханхіківі. Однак фінський уряд припинив співпрацю з «Росатомом» після російського вторгнення в Україну», - пише Ян Броз. 

Нове будівництво