Керівник Держатомрегулювання зустрівся онлайн із головою NRC

21.05.2022

 Т.в.о. голови Держатомрегулювання Олег Коріков провів онлайнзустріч із головою Комісії ядерного регулювання США Крістофером Хенсоном вчора, 20 травня.

Як повідомляє ДІЯРУ, в рамках робочої зустрічі було обговорено питання відмови від використання палива виробництва рф на блоках ВВЕР-440 українських АЕС, а також регулювання ядерної та радіаційної безпеки в умовах військових дій.
З напрямів майбутнього  двостороннього співробітництва Держатомрегулювання називає підтримку, що надаватиме ядерний регулятор США при подальшому вивченні досвіду ліцензування розвинутих ядерних технологій, що реалізовані в проєктах енергоблоків АР1000 та ММР. Також зазначається, що обговорено надання американською стороною технічної допомоги на посилення спроможності функціонування інформаційно-кризового центру Держатомрегулювання та введення в експлуатацію Державного регістру індивідуальних доз опромінення персоналу та населення - сучасного комп’ютерного обладнання із програмним забезпеченням, перелік якого ДІЯРУ подала до МАГАТЕ у рамках мережі реагування та надання допомоги (RANET).
Держатомрегулювання також висловило вдячність за постійну всебічну та своєчасну підтримку України у боротьбі проти російського агресора, а також за оперативне реагування та надання гостро необхідного вимірювального обладнання, яке буде використано для визначення масштабів впливу на навколишнє середовище ядерної терористичної діяльності військових рф.
Нагадаємо, цього тижня Держатомрегулювання отримала від Уряду США першу партію допомоги, що надається Україні через RANET . У складі допомоги отримано портативні спектрометри для оперативного визначення типу і радіонуклідного складу іонізуючого випромінювання. Зокрема, Україна отримала 14 спектрометрів FLIR identiFINDER R425.

Нове будівництво