Рафаель Ґроссі планує відвідати ЧАЕС, але не припиняє організацію візиту до ЗАЕС

17.05.2022

Міжнародне агентство з атомної енергії планує направити свою наступну місію з ядерної безпеки, фізичного захисту та гарантій на Чорнобильську атомну електростанцію найближчими тижнями. Про це заявив сьогодні генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Ґроссі.

Наша допомога буде зосереджена на радіаційному захисті, безпеці поводження з відходами та ядерній безпеці», – сказав генеральний директор у відеозверненні про зусилля МАГАТЕ щодо забезпечення безпеки ядерних об’єктів України під час війни, що веде рф проти України.

Генеральний директор МАГАТЕ також повідомив, що зосереджений на узгодженні, організації та керівництві місією МАГАТЕ на Запорізькій АЕС. Раніш він зустрічався з цього приводу із керівником «Росатома» ліхачовим, але за словами самого Ґроссі російська сторона відвідати окупований нею об’єкт не дозволила. Ще до цього керівник «Енергоатома» Петро Котін заявив з приводу можливих відвідин ЗАЕС гендиректором МАГАТЕ: «Я цього не допускаю. Ми на таке не підемо, це зрозуміло. Але й МАГАТЕ цього не зробить».

Рафаель Ґроссі вже відвідував Південноукраїнську АЕС наприкінці березня та ЧАЕС у квітні.

«МАГАТЕ має ідеальні можливості для того, щоб Україна отримувала те, що їй потрібно, ефективно та швидко», – сказав він у сьогоднішній заяві. «У МАГАТЕ ми ніколи не зупиняємося, навіть на одну хвилину. Це є так на сьогодні і буде доти, доки Україні буде потрібна наша допомога».

Україна окремо сьогодні повідомила МАГАТЕ, що за останню добу в країні не відбулося суттєвих змін, пов’язаних з ядерною безпекою. Наразі до мережі підключено вісім реакторів: два на Запорізькій АЕС, три на Рівненській АЕС, два на Південноукраїнській АЕС та один на Хмельницькій АЕС.

АЕС