США готуються відмовитися від російського урану

08.05.2022

 Міністр енергетики США Дженніфер Гранхольм заявила, що Сполучені Штати працюють над стратегією забезпечення стабільних поставок урану аби мати можливість ввести санкції проти «Росатома». Про це вона сказала у відповідь на запитання Джона Баррассо, очільника республіканців у комітеті Сенату з питань енергетики, чи заборонить президент США імпорт російського урану як спосіб ще більше послабити Росію.

Як повідомила у четвер, 5 травня інформаційна аґенція Reuters, пані Гранхольм сказала, що дозволить президенту зробити цю заяву: «Це питання, щодо якого, на мою думку, у нас є багато згоди. Ми не повинні надсилати гроші росії за жодні енергоресурси, ні з будь-якої іншої причини».
Вона зазначила, що федеральна уранова стратегія, яка має на меті забезпечити стабільні постачання урану для ядерних потреб США, проходить наразі міжвідомче погодження. «Якщо ми негайно відмовимося від поставок урану з росії, ми хочемо переконатися, що у нас є можливість продовжувати утримувати атомні електростанції в роботі», — сказала пані міністерка.
Дженніфер Гранхольм також повідомила, що Департамент енергетики зробить доступними близько 20 тонн низькозбагаченого урану високого рівня (HALEU), який, як очікується, буде використовуватися в передових реакторах, які будуть розроблятися в найближчі роки в штаті Вайомінг і в штаті Вашингтон.
Зауважимо, що адміністрація США давно розглядає можливість введення санкцій проти держкорпорації «Росатом» у відповідь на розв’язану в Україні війну. У березні агентство Bloomberg із посиланням на власні джерела повідомило, що Білий дім оцінює потенційний вплив від можливих санкцій проти «Росатома» шляхом консультацій з енергетиками.
Нагадаємо, «Росатом» забезпечує близько 35% світового збагачення урану та постачає ядерне паливо в низку країн у Східній Європі. Так, у 2020 році з росії було імпортовано 16,5% уранової сировини і 23% збагаченого урану, необхідного для виробництва свіжого ядерного палива для АЕС США.

Уран і паливо