Fennovoima розірвала контракт з «Росатомом» з будівництва АЕС Hanhikivi 1 через затримки та війну в Україні

02.05.2022

 Fennovoima розірвала EPC-контракт на поставку АЕС Hanhikivi 1 з RAOS Project. У пресрелізі компанії йдеться, що причина - значні затримки RAOS Project та нездатність виконати проєкт будівництва АЕС. «Протягом останніх років спостерігалися значні й зростаючі затримки. Війна в Україні посилила ризики. RAOS Project не зміг пом’якшити жодного з ризиків», - наголошує Fennovoima.

Це означає, що співпраця з RAOS Project припиняється негайно, а як проектні, так і ліцензійні роботи, і роботи на майданчику Hanhikivi 1 закінчуються, - уточнює фінська компанія.
«На жаль, розірвання EPC-контракту, як очікується, матиме значний вплив на співробітників Fennovoima і вплине також на компанії ланцюга поставок та регіон Pyhäjoki. Наша головна мета — підтримувати наших співробітників, інформуючи їх і працюючи в тісній співпраці як з нашими співробітниками, так і з представниками працівників. Крім того, ми зосереджуємось на збереженні АЕС», – говорить Йоахім Шпехт, генеральний директор Fennovoima.
«Рішення про розірвання EPC-контракту з RAOS Project прийнято нелегко. У такому великому проєкті є значні складнощі, і рішення приймаються лише після ретельного обдумування. Ми повністю визнаємо негативні наслідки та робимо все можливе, щоб пом’якшити їх», – говорить Еса Хярмяля, голова правління Fennovoima.
Деталі керівництво фінської компанії обіцяє розкрити на сьогоднішній прес-конференції.  
Зазначимо, що днями видання Politico із посиланням на 5 дипломатів ЄС повідомили, що Німеччина підтримує вимогу Польщі та країн Балтії ввести санкції на імпорт уранової сировини, збагаченого урану, а також свіжого ядерного палива з рф та світових представництв «Росатома».
Раніше Чехія відсторонила «Росатом» від  участі в тендері на новий блок на АЕС Дуковани, а чеський оператор АЕС ČEZ заявив, що розриває контракт на постачання ядерного палива на АЕС Темелін для реакторів ВВЕР-1000 та разом з Україною займається диверсифікацією постачальника ядерного палива для ВВЕР-440 на АЕС Дуковани. Загалом запас свіжого ядерного палива на чеських АЕС оцінюють в 2-3 роки. Відтак у квітні «Росатом» сам закрив свій офіс у Чехії.
Нагадаємо, RAOS Project, який є постачальником АЕС Hanhikivi 1, - дочірнє підприємство «Русатом Енерго Інтернешнл», що входить до складу російської держкорпорації «Росатом». Воно має представництва в Пюхяйокі, Гельсінкі, Санкт-Петербурзі та Москві. Як відомо, EPC-контракт передбачає вишукувальні, проєктні та погоджувальні роботи; вибір та постачання матеріалів і обладнання, а також будівельні, монтажні та пуско-налагоджувальні роботи. 

Нове будівництво