«Енергоатом» отримав дозвіл на введення в експлуатацію ЦСВЯП

26.04.2022

 НАЕК «Енергоатом» отримав окремий дозвіл Держатомрегулювання на введення в експлуатацію Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива. Про це повідомила пресслужба державного підприємства на своїй сторінці у соцмережі Facebook. На сайті ДІЯРУ наразі інформація про дозвіл відсутня.

«Він очікувався ще 9 березня, але був відтермінований через російську агресію та перебування військ окупанта в Чорнобильській зоні відчуження, де й розташоване Централізоване сховище відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП)», – повідомив «Енергоатом».
Компанія також зазначила, що сховище повністю готове до експлуатації, воно не постраждало від дій окупантів: усе обладнання, комп'ютерна та спеціальна техніка працюють, за повідомленням «Енергоатома» у нормальному режимі.
Нагадаємо, ЦСВЯП є автономною ядерною установкою, призначеною для тривалого зберігання відпрацьованого ядерного палива з Південноукраїнської, Хмельницької та Рівненської атомних електростанцій. Раніше воно вивозилося на зберігання та переробку до рф.
Раніше т.в.о. президента «Енергоатома» Петро Котін повідомив, що АЕС готові «працювати по тому графіку, який ми мали до війни», додавши, що основне питання – це заборона на перевезення ядерних матеріалів територією України на час військового стану. Він також повідомив, що компанія має резервне рішення щодо зберігання ВЯП на АЕС, який «повністю відпрацьований».

Нове будівництво