«Енергоатом» провів перше засідання з керівним складом Паризького центру ВАО АЕС

09.04.2022

 Вчора, 8 квітня 2022 року, у форматі відеоконференції відбулося перше засідання керівництва ДП «НАЕК «Енергоатом» з керівним складом Паризького центру Всесвітньої асоціації організацій, які експлуатують атомні електростанції (ВАО АЕС, WANO).

Як повідомляє НАЕК «Енергоатом» у своєму офіційному телеграмканалі, делегацію ВАО АЕС очолив директор Паризького центру Луїс Сор’яно, «Енергоатом» на зустрічі представив т.в.о. першого віцепрезидента – технічного директора Компанії Юрій Шейко.
«Перехід НАЕК «Енергоатом» до Паризького центру ВАО є одним із пріоритетів нашої Компанії у частині підвищення безпеки вітчизняних атомних електростанцій. Переконаний, що домовленості, яких ми досягнемо, позитивно вплинуть на безпеку ядерних об’єктів і допоможуть зміцнити наші позиції у світовій спільноті операторів АЕС», – зазначив Шейко.
У свою чергу Пер Террен, керівник групи з оцінки ВАО АЕС, повідомив, що Паризький центр ВАО АЕС розпочинає безпосередню взаємодію з українськими атомними електростанціями. Наразі нагальною метою є визначення потреб українських атомних станцій, оцінка ситуації на майданчиках, тестування зв’язку тощо. Це необхідно, щоб надалі максимально ефективно організувати необхідні підтримку та допомогу. Тож Паризький центр ВАО АЕС запропонував розпочати активну взаємодію з атомними електростанціями України вже з наступного тижня і далі раз на тиждень проводити відповідні зустрічі.
Також ВАО АЕС підготувала нову дорожню карту взаємодії з Компанією. Відповідно до цього документа буде погоджено процедуру підтримки НАЕК «Енергоатом" в надзвичайних ситуаціях. «На сьогодні НАЕК вже підключений до серверу Паризького центру – всі бази даних вже перенесені до нього. У довгостроковій перспективі також будуть узгоджені строки проведення партнерських перевірок», – повідомив Пер Террен.
Представник Енергоатома висловив сподівання на подальшу участь у всіх програмах ВАО АЕС, але під час військової агресії росії проти України пріоритетним буде вирішення не лише організаційних і технічних, а й політичних питань.
«Є важливою наша спільна взаємодія з МАГАТЕ й іншими міжнародними організаціями, спрямована на надання допомоги Україні та «Енергоатому» у відновленні після подолання російської навали», – сказав Юрій Шейко.
Без активного впливу на позицію політичних лідерів країн щодо російського вторгнення в державу, де експлуатуються АЕС, швидке і повноцінне відновлення атомної безпеки на континенті є неможливим, упевнений він.
«Інакше нам залишиться лише бути спостерігачами і заручниками можливої катастрофи глобального масштабу», – додав пан Шейко та подякував Паризькому центру ВАО за розуміння складної ситуації, в якій доводиться працювати Енергоатому.
«Сподіваюся, разом ми зможемо знайти правильні рішення для подолання тих випробувань, з якими протягом останнього часу довелося зіткнутися нашій Компанії», – резюмував представник Енергоатома.
Директор Паризького центру ВАО АЕС Луїс Сор’яно наприкінці зустрічі наголосив, що офіційну підтримку з боку очолюваного ним центру отримають всі майданчики українських АЕС.
Нагадаємо, було заплановано, що з 2022 року партнерські перевірки на атомних електростанціях України буде організовувати і проводити Паризький центр ВАО АЕС. Перевірки будуть проводитися відповідно до принципів і в порядку, встановленому в Керівництві з програми ВАО АЕС WPG 01 - Партнерські перевірки. Як повідомляє пресцентр «Енергоатома», заміна московського центру на Паризький передбачена Меморандумом про взаєморозуміння та співробітництво, яка була підписана НАЕК «Енергоатом» і головами рад регіональних центрів ВАО АЕС у 2019 році.

АЕС