Ветерани ядерної галузі Чеської Республіки вважають, що місії МАГАТЕ мають бути на окупованих ядерних об’єктах України

04.04.2022
Асоціація ветеранів ядерної енергетики та промисловості Чехії 25 березня підписали звернення до МАГАТЕ, у якому, зокрема, було підтримано відкритий лист до генерального директора МАГАТЕ відомого українського експерта-ядерника, колишнього члена Ради керуючих МАГАТЕ пана Миколи Штейнберга. «Ми повністю підтримуємо його відкритий лист не лише як ветерани атомної енергетики та промисловості, а й як громадяни держави, яка була об’єктом військового вторгнення та тривалої окупації військами Варшавського договору на чолі з армією колишнього СРСР у 1968 році», - наголошується у зверненні чеських ветеранів-атомників, яке підписали від імені членів Асоціації її віце-президент Далібор Матейю та президент Іржі Марек.
Чеські ветерани-атомники рекомендують Раді керуючих МАГАТЕ негайно звернутися до Генеральної Асамблеї ООН та обговорити загрозу агресора для АЕС в Україні, поставити під сумнів ядерну безпеку в мирних країнах щодо використання ядерної енергії в Європі. «Мандат МАГАТЕ дозволяє діяти без зволікань», - наголошується у зверненні.
«Виходячи з нашого досвіду та практичних знань щодо забезпечення ядерної безпеки, ми вважаємо важливим, щоб МАГАТЕ всіма своїми повноваженнями (підкріпленими думкою 141 країни проти російської військової агресії) прагнуло своєю однозначною позицією забезпечити виконання наступних заходів.
Агресор повинен негайно залишити територію всіх атомних електростанцій та інших ядерних об'єктів України, якщо він їх окупував. Те ж саме стосується консультантів, призначених «Росатомом» для нагляду за діяльністю персоналу українських АЕС.
Необхідно задекларувати та забезпечити дотримання зони заборони польотів як для літаків, так і для ракет і артилерії над атомними електростанціями та іншими ядерними об’єктами, що містять радіоактивні матеріали. Безпольотна зона (10-кілометрова зони без військової присутності збройних сил усіх держав конфлікту, щоб не було можливості будувати логістичні центри збройних сил чи інші центри підтримки армії противника) має контролюватися військами ООН.
Розгортання місій МАГАТЕ для інспектування українських ядерних об'єктів з метою забезпечення принаймні оборонного механізму та безпечного функціонування. На час виконання міжнародних місій на всіх атомних електростанціях має бути оголошено та підтримуване припинення вогню, яке дотримуються міжнародними силами (за винятком агресора).
Візьміть під захист ООН персонал атомних електростанції і розглядайте будь-який напад на ядерні об’єкти як напад на персонал Організації Об’єднаних Націй. Це конкретний крок до сприяння ядерній безпеці.
Слід невідкладно переглянути Статут МАГАТЕ та відповідні керівні документи, які мають бути доповнені принципами на період, коли атомні електростанції та інші ядерні об’єкти перебувають у стані війни чи терористичних нападів (особливо типу державного тероризму) з метою підтримки/відновлення ядерної безпеки.
Міжнародні сили ООН повинні переглянути стан ядерних матеріалів на Запорізькій та Чорнобильській атомних електростанціях, які до цього часу окуповані російськими військами. Ці війська повинні негайно покинути територію електростанції, включаючи експертів «Росатома». Вплив призначених експертів на управління зайнятою атомною електростанцією, безумовно, суперечить межам та умовам експлуатованих АЕС.
Лише після впровадження вищезазначених заходів та виконання рекомендованих вимог можна буде стверджувати, що ядерна безпека та відповідність повністю перебувають під контролем МАГАТЕ».
Водночас, у зверненні йдеться, що офіційна місія МАГАТЕ має «якнайшвидше перевірити ситуацію на Чорнобильській та Запорізькій АЕС» (на момент написання документу ЧАЕС ще була окупована).
«Атомна енергетика не набуде довіри лише через неодноразові заяви МАГАТЕ про те, що на українських АЕС все добре. Якщо дотримання та забезпечення ядерної безпеки не буде гарантовано навіть у надзвичайних ситуаціях, таких як війна та державний тероризм, не можна розраховувати на бажаний розвиток ядерної енергетики з нульовими викидами та надійне підтвердження безпеки ядерних установок», - наголошують чеські ветерани атомної галузі.
Ще 28 лютого 2022 року Асоціація закликала припинити військове вторгнення російської федерації в Україну. У документі від росії вимагається повернути російські війська за територію України та заявлено про підтримку українських ветеранів атомної енергетики. Цей заклик був підтриманий Чеським ядерним товариством, а також прийнятий Європейським ядерним товариством. До заклику долучилися асоціації ветеранів ядерної галузі Болгарії, Фінляндії та України.
8 березня Рада директорів Європейського ядерного товариства ухвалила рішення призупинити всю діяльність з організаціями, пов’язаними з російською федерацією та білоруссю до припинення російської агресії в Україні.
На відміну від МАГАТЕ чеські атомники констатували: «З великим занепокоєнням стежимо за діями російських військ після їхнього вторгнення в Україну. Напад супроводжувався вбивствами населення, руйнуванням цивільних будівель, інфраструктури, сільського господарства та навколишнього середовища України, а також військовою окупацією двох атомних електростанцій».

Відкритий лист ядерних ветеранів Чеської Республіки до Ради керуючих МАГАТЕ від 25 березня 2022 року чеською (pdf, 494 КБ) 

Компанії