Україна закликає Захід закрити ринки для російських ТВЗ-квадрат

31.03.2022

 Минулого тижня уряд Фінляндії виступив проти видачі ліцензії на будівництво АЕС «Ханхіківі», яка належить приватній фінсько-російській компанії «Fennovoima». Зокрема, міністр міністр економічного розвитку Фінляндії Міка Лінтіля зазначив, що ліцензію абсолютно неможливо видати компанії, де найбільшим власником частки є сторона, яка порушила права ядерної безпеки та захопила ядерні об’єкти в іноземній країні. Тобто рф.

«Таким чином, західні країни формують політику відмови від ядерних російських технологій зважаючи на порушення росією всіх міжнародних правил та норм з ядерної та радіаційної безпеки, ба більше деякі міжнародні експерти ототожнюють такі дії з ядерним тероризмом», - зазначає у своєму інформаційному повідомленні Національний антикризовий інформаційний штаб з питань атомної енергетики.
Штаб наголошує, що Україна очікує від міжнародних партнерів України та сформованої антипутінської коаліції слідування такому прикладу, оскільки російський «Росатом» має портфель замовлень на найближчі 10 років у розмірі $138 млрд і є єдиною галуззю, яка не потрапила під санкції.
Наприклад, одним із таких експортних напрямків є кваліфікація та подальша комерційна експлуатація ядерного палива ТВЗ-квадрат виробництва АТ «ТВЕЛ» (паливного структурного підрозділу ДК «Росатом»).
Відповідно до ЗМІ та офіційних повідомлень ДК «Росатом» зазначене паливо може проходити кваліфікацію на одній з АЕС в США.
ТВЗ-квадрат — проект АТ «ТВЕЛ» зі створення палива для реакторів АЕС західного дизайну. В конструкції ТВЗ-квадрат для реакторів PWR використовується паливо з діоксину урану зі збагаченням по U-235 до 5% з додаванням гадолінію.
У 2020 році закінчився етап дослідної експлуатації ТВЗ-квадрат на АЕС Рінгальс (Швеція). На даний час проходить етап післяреакторних досліджень для підтвердження готовності промислової експлуатації. В 2022 році ДК «Росатом» планує запускати виробничу лінію ТВЗ-квадрат та буде готова до комерційних поставок.
Зазначене паливо, у випадку його ліцензування, може використовуватись на реакторних установках західного дизайну та відкриває російській стороні доступ до раніше закритого ринку свіжого ядерного палива в кількості більш ніж 200 реакторів в США, Великобританії, КНР, країнах ЄС, Близького Сходу та Азії.
«Відзначимо, що процес виробництва ядерного палива в росії тісно пов’язаний як технологічно, так і економічно з обслуговуванням так званих «стратегічних сил стримування» (ядерної зброї). Чим більше замовлень на виготовлення ядерного палива отримує АТ «ТВЕЛ», тим менше собівартість збагачення російського урану до військового/бойового рівня (>80%)», - йдеться у заяві.
Автори закликають усіх ядерних регуляторів іноземних країн та компаній-операторів АЕС не розпочинати процес кваліфікації, ліцензування та промислового використання ядерного палива ТВЗ-квадрат виробництва АТ «ТВЕЛ».

Уран і паливо