За підтримки МАГАТЕ хорватський інститут вдосконалюватиме матеріали для термоядерного синтезу

22.02.2022
У Науково-дослідному інституті ім. Руджера Бошковича у Загребі (Хорватія) за підтримки МАГАТЕ введено в експлуатацію тандемну іонно-променеву установку для опромінення іонами гелію матеріалів, здатних витримати реакцію синтезу. Про це повідомляється на сайті МАГАТЕ.
У МАГАТЕ підкреслюють, що термоядерний синтез є найскладнішим науковим та інженерним проектом у світі: «Спорудження термоядерного реактора, досягнення самопідтримуючої реакції та перетворення цієї практично невичерпної енергії в електрику назавжди змінять людство та наші стосунки з енергією. Але як би привабливо все це не звучало, шлях до цієї мети не можна назвати легким, ні гладким. Технічні завдання, що стосуються конструкцій, палива та матеріалів, які необхідно використовувати при створенні таких складних агрегатів, залишаються лише частково вирішеними».
В Агентстві нагадують, що всередині реактора токамака надгарячий іонізований газ або «плазма» нагрівається до температури понад 100 мільйонів градусів Цельсія, щоб викликати реакції синтезу. «Енергія нейтронів, що утворюються в результаті термоядерного синтезу, створює серйозні проблеми для першої стінки та вакуумної камери термоядерної електростанції, а це означає, що необхідно приділяти увагу радіаційним ушкодженням, біологічному захисту, дистанційному маніпулюванню та безпеці», — пояснює генеральний директор Управління з атомної енергії Великої Британії Ян Чепмен.
Фахівці МАГАТЕ переконані, що головним завданням інженерів, зайнятих у сфері термоядерного синтезу, є розробка високоефективних матеріалів, які здатні витримувати високі температури та інтенсивні потоки нейтронів, що спостерігаються в процесі реакції.
«Створення конструкційних та звернених безпосередньо до плазми матеріалів, здатних протистояти деструкції під впливом нейтронів, є пріоритетним завданням для дослідників. Ці матеріали повинні мати такі характеристики безпеки, як низька наведена радіоактивність, що виникає під дією нейтронів, щоб мінімізувати утворення радіоактивних відходів», - повідомляється на сайті Агентства. Проте, констатують у МАГАТЕ, на сьогоднішній день немає достатньої кількості спеціалізованих установок для термоядерного опромінення, де можна було б випробовувати механізми радіаційної деструкції, а також розробляти та перевіряти матеріали у необхідних умовах.
«Такі технології, як тандемна іонно-променева установка, введена в дію в Інституті ім. Руджера Бошковича в Хорватії за підтримки МАГАТЕ можуть імітувати умови, в яких матеріал виявляється всередині термоядерного реактора. Ці умови включають трансмутацію продуктів та моделювання пошкоджень, які викликають енергетичні нейтрони та частинки, що утворюються внаслідок термоядерного синтезу», — пояснює директор Відділу фізичних та хімічних наук МАГАТЕ Мелісса Денекке.
Як повідомляв InfoAtom, у лютому 2022 року на дослідницькому реакторі JET встановлено новий рекорд виробництва теплової енергії від термоядерного сінтезу

Компанії