На дослідницькому реакторі JET встановлено новий рекорд виробництва теплової енергії від термоядерного сінтезу

09.02.2022
Дослідницький реактор (токамак) Joint European Torus у Великобританії подвоїв попередні рекорди, виробивши 59 мегаджоулів теплової енергії від термоядерного синтезу протягом 5 секунд. Про це повідомляє World Nuclear News.
Менеджер програми EUROfusion Тоні Донн зазначає: «Це досягнення є результатом багаторічної підготовки… рекорд, і, що ще важливіше, те, що ми дізналися про термоядерний синтез за цих умов, наші прогнози підтверджено, ми на правильному шляху до майбутнього світу термоядерної енергії. Якщо ми зможемо підтримувати термоядерний синтез протягом п’яти секунд, ми зможемо зробити це протягом п’яти хвилин, а потім п’яти годин, коли ми розширимо наші операції на майбутніх машинах».
На JET було більш ніж удвічі перевищено попередній рекорд, встановлений у 1997 році на установці Управління з атомної енергії Великоъ Британії (UKAEA).
Joint European Torus є найбільшим та найпотужнішою установкою термоядерного синтезу, де температура може досягати рівнів у 10 разів вищих, ніж у центрі Сонця.
Останні результати розглядаються як значний стимул для проєкту міжнародного експериментального термоядерного реактора (ITER), який передбачає побудову, випробовування і використання токамака, у якому завдяки реакції термоядерного синтезу вдасться отримувати значну кількість енергії без викидів діоксиду вуглецю.
Генеральний директор ITER Бернар Біго сказав: «Постійний імпульс термоядерного синтезу дейтерію-тритію на цьому рівні потужності - майже промислового масштабу - дає переконливе підтвердження всім, хто бере участь у глобальних дослідженнях термоядерного синтезу. Для проєкту ITER результати JET є потужним фактором впевненість у тому, що ми на правильному шляху, коли рухаємося вперед до демонстрації повної потужності термоядерного синтезу».
Генеральний директор UKAEA Ян Чепмен додав: «Ці визначні результати зробили нас на величезний крок ближче до подолання однієї з найбільших науково-технічних проблем. Це нагорода за понад 20 років досліджень і експериментів з нашими партнерами з усієї Європи».

Міністр науки, досліджень та інновацій Великобританії Джордж Фріман наголосив: «важливі результати показали, що революційні дослідження та інновації, що проводяться тут, у Великобританії, і завдяки співпраці з нашими партнерами по всій Європі перетворюють термоядерну енергію в реальність». 

Компанії