Введення в експлуатацію енергоблоків №3 та №4 на АЕС Vogtle знов відкладено на 3-6 місяців

21.02.2022
Southern Company (США), яка володіє компанією Georgia Power - оператором проєкту з будівництва енергоблоків №3 та №4 на АЕС Vogtle (штат Джорджия, США), повідомила про черговий перегляд термінів введення в експлуатацію цих енергоблоків. Очікується, що третій енергоблок  буде введено в експлуатацію до кінця I кварталу 2023 року, а четвертий – до IV кварталу 2023 року. У жовтні минулого року повідомлялось, що Georgia Power очікує введення в експлуатації енергоблока №3 АЕС Vogtle у ІІІ кварталі 2022 року, ​ а енергоблока №4 у ІІ квартал 2023 року.
Запуск енергоблоків відкладено ще на 3-6 місяців через помилки в звітах за результатами інспекційної перевірки енергоблока №3 АЕС Vogtle, що призведе до затримки з отриманням необхідних схвалень від Комісії ядерного регулювання (NRC) США.
«Ми виявили неповні та відсутні записи про перевірку більшої частини матеріалів та обладнання, які були встановлені на енергоблоці №3», - повідомив генеральний директор Southern Company Томас Фаннінг.
Він зазначив, що за останній рік недоліки в будівництві та якості документації збільшили строки та вартість проєкту. При цьому частка Georgia Power у загальних капітальних витратах на будівництво двох нових енергоблоків АЕС Vogtle зросла приблизно на 920 млн дол., які необхідні для покриття додаткових непередбачених витрат, викликаних збільшенням термінів виконання проєкту.
Енергоблоки №3 та №4 АЕС Vogtle є спільною власністю Georgia Power (45,7%), Oglethorpe Power (30%), MEAG Power (22,7%) і Dalton City (1,6%). Будівництво енергоблоків за технологією AP1000 компанії Westinghouse розпочалося у 2013 році. Southern Nuclear і Georgia Power, обидві дочірні компанії Southern Company, взяли на себе управління проектом будівництва блоків у 2017 році після банкрутства Westinghouse.

Нагадаємо, що у листопаді 2021 року компанія Westinghouse та НАЕК «Енергоатом» підписали дві угоди про співпрацю, що передбачають початок реалізації проектів щодо будівництва двох нових енергоблоків на Хмельницькій АЕС за технологією АР1000. 

Нове будівництво