На першому та другому енергоблоках РАЕС проведено випробування обладнання для відвантаження ВЯП за технологією Holteс

15.02.2022
На першому та другому енергоблоках Рівненської АЕС відбулись комплексні випробування обладнання Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП) та модифікованих систем, задіяних у відвантаженні відпрацьованого ядерного палива (ВЯП). Випробування відбулись  без використання ядерного палива. Про це повідомляється на сайті РАЕС.
Дозвіл Державної інспекції ядерного регулювання України на проведення випробувань обладнання і систем для відвантаження ВЯП за технологією компанії «Holtec International» (США) Рівненська АЕС отримала 27 січня 2022 року.
У ході випробувань перевірено готовність до виконання своїх функцій наступного обладнання виробництва компанії Holteс: багатоцільового контейнера БЦК-85, транспортного контейнера HI-STAR 190ML, контейнера HI-TRAC 190 з допоміжним обладнанням. Фахівці РАЕС почарунково перевірили можливість завантаження БЦК-85, який розміщується в HI-TRAC. Для перевірки було використано імітатор тепловиділяючої збірки реактора ВВЕР-440. Із застосуванням стикувального пристрою була виконана підготовка БЦК-85 до його перевантаження в транспортний контейнер HI-STAR. Також перевірена працездатність змонтованих систем реакторного відділення - системи подачі чистого конденсату та системи подачі «чистого» борованого розчину.  
Під час випробувань перевірено готовність допоміжні системи та установок Holtec до виконання необхідних функцій. Зокрема, було перевірено автоматичну систему зварювання, системи охолодження кільцевого зазору, примусового гелієвого осушення, підтримки надлишкового тиску в кільцевому зазорі, установки заповнення гелієм та установки насосної багатоцільової.
Випробування проводились за участю фахівців Рівненської АЕС, ВП «Атомпроектінжинірінг» та ВП «Атомремонтсервіс».
За результатами проведених випробувань Держатомрегулювання ухвалить остаточне рішення про можливість використання технології Holteс для відвантаження ядерного палива з першого та другого енергоблоків РАЕС до ЦСВЯП.

Нагадаємо, що у березні 2018 року на підприємстві Holtec Manufacturing Division у місті Пітсбурґ (штат Пенсильванія, США) відбулись заводські приймальні випробування устаткування для Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива з українських АЕС. Зокрема, відбулись випробування першого багатоцільового контейнера БЦК-31 (для довгострокового зберігання відпрацьованого ядерного палива реакторів типу ВВЕР-1000) з пілотної партії. Також було поведено випробування багатоцільового контейнера БЦК-85 (для довгострокового зберігання відпрацьованого ядерного палива реакторів типу ВВЕР-440). У заводських випробуваннях взяли участь представники Національної атомної енергогенеруючої компанії «Енергоатом» та Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки (ДНТЦ ЯРБ). Результати заводських приймальних випробувань устаткування ЦСВЯП на підприємстві Holtec Manufacturing Division підтвердили відповідність виготовленого устаткування вимогам технічних специфікацій. 

РАВ і ВЯП