Президент Франції оголосив про плани з будівництва до 14 нових атомних енергоблоків

11.02.2022
Президент Франції Емманюель Макрон оголосив про плани перезапустити комерційної ядерної програми країни із будівництвом щонайменше шести нових ядерних енергетичних реакторів – і можливість будівництва ще восьми (загалом 14) – якщо він буде переобраний на виборах через два місяці. Як повідомляє NucNet, про це французький лідер заявив 10 лютого під час свого виступу у французькому Бельфорі на заводі з виготовлення турбін Arabelle для французьких АЕС.
«Час ядерного ренесансу настав», – наголосив Емманюель Макрон.
Він підкреслив, що нові енергоблоки будуть побудовані енергетичною компанією EDF і що десятки мільярдів євро державного фінансування будуть мобілізовані для фінансування відповідних проєктів і захисту фінансів EDF.
«Те, чого потребує наша країна та умови для цього, — це відродження ядерної промисловості Франції», — додав Макрон.
Він також оголосив, що хоче продовжити термін служби старих атомних станцій до 50 років, якщо це буде безпечно.
Голова державного атомного оператора EDF Жан-Бернар Леві сказав в інтерв'ю Politico, що розгортання шести нових установок EPR у період з 2035 по 2045 рік допоможе Франції досягти цілей кліматичної нейтральності, одночасно підтримавши прискорений розвиток відновлюваних джерел енергії.
За прогнозом президента Фанції, перший новий реактор, який стане еволюцією європейського реактора під тиском (EPR), відомого як EPR2, буде введено в експлуатацію до 2035 року.
Франція також планує до 2050 року збільшити потужності сонячних електростанцій в десять разів до понад 100 ГВт і побудувати 50 морських вітрових електростанцій загальною потужністю не менше 40 ГВт.
Нагадаємо, що після тривалого періоду переговорів EDF оголосила в четвер, що була підписана угода, яка має виключний права на купівлю частини ядерної діяльності GE, відомої як Steam Power, яка включає потужності з виробництва турбіни Arabelle.
«Щоб гарантувати енергетичну незалежність Франції та досягти наших цілей, зокрема вуглецевої нейтральності до 2050 року, ми вперше за десятиліття відновимо будівництво ядерних реакторів у нашій країні», – сказав Макрон у телезверненні до нації в листопаді минулого року.
У жовтні 2021 года французькі ЗМІ повідомили, що вплив газової кризи в Європі на ціни на енергоносії та негативний вплив на споживчу спроможність домогосподарств прискорили рішення Парижа повернутись до пограми будівництва нових атомних потужностей.
Франція має 56 комерційних ядерних енергетичних реакторів, які забезпечують близько 70% електроенергії у країні, що є найвищою часткою у світі.
У жовтні 2021 року Макрон повідомив, що Франція побудує один малий модульний реактор (SMR), а також дві «мегафабрики» для виробництва зеленого водню – і все це до кінця десятиліття.
Він заявив, що до 2030 року Франція має стати лідером у виробництві безвуглецевої електроенергії з одним малим модульним реактором, і атомними установками, які використовуються для виробництва чистого водню за допомогою електролізу.

Президент зазначив, що в Європі ніколи не буде достатньо потужностей відновлюваної енергетики для виробництва достатньої кількості зеленого водню, і що атомні електростанції Франції є основним активом для цього. 

Нове будівництво